13. 08. 2022.

Dom Rada Vranješević pred kolapsom?

Dom je u proteklom periodu poslovao sa gubitkom od oko 485.000 maraka, radnici još uvijek nisu dobili platu za jun, a nisu im uplaćeni ni doprinosi od februara ove godine. Finansijski problemi koji su pritisli Dom i ugrozili njegov normalan rad uticali su na to da krajem jula ove godine sa dužnosti direktora Doma bude razriješena Svjetlana Blagojević, a na mjesto vršioca dužnosti direktora došao je mladi pravnik Vladimir Kajkut.

– Moj prvi zadatak otkad sam preuzeo funkciju je da konsolidujem loše finansijsko stanje u Domu. U tom smislu sam preuzeo već određene korake, kao što je efikasnija naplata od centara za socijalni rad, aktivna uloga u traženju donacija (već ove sedmice sam zakazao sastanak sa jednom bankom koja bi bila dugoročni donator), te uvođenje novih usluga u Domu i proširenje postojećih kako bi opstali – kaže za „Novosti“ v. d. direktora Doma Vladimir Kajkut.

U Domu trenutno ima 66 djece iz cijele Republike Srpske, što je skoro dvostruko manje nego 2010, kada ih je bilo 110 i nedovoljno da bi se popunio kapacitet Doma od 150 mjesta. S obzirom na to da su nedovoljna sredstva koja Dom dobija za svako dijete od Centra za socijalni rad opštine iz koje dijete dolazi, u iznosu od 625 maraka i dodatnih 680 KM od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, rukovodstvo Doma prinuđeno je da nađe nove izvore prihoda, kako bi popunio postojeći kapacitet i obezbijedilo djeci sve za normalan život.

– Planiramo da uvedemo nove usluge koje nam dozvoljava Zakon o socijalnoj zaštiti, kao što je maternji dom za trudnice i majke do jedne godine starosti, kao i proširenje grupe za rad sa djecom sa poremećajem u ponašanju – istakao je Kajkut.

Osim navedenog, Dom „Rada Vranješević“ ima i problem sa dugom prema dobavljačima u iznosu od oko 143.000 KM, ali su oni puni razumijevanja i svjesni teške situacije u kojoj se Dom nalazi.

– U kontaktu sa dobavljačima kojima dugujemo pokušaćemo zajednički sačiniti reprogram duga kroz manje mjesečne iznose, kako bi i ovaj dug bio riješen uskoro. Moram reći da nekoliko dobavljača, među kojima je preduzeće „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice, konstantno donira svoje proizvode Domu, što je za svaku pohvalu u ovako teškim vremenima – zaključio je v. d. direktora Doma Vladimir Kajkut.

Dom „Rada Vranješević“ je od 2006. pod ingerencijom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, jer je Ministarstvo prosvjete i kulture nakon 20 godina obustavilo plaćanje naknada zaposlenima u Domu, iako 52 radnika zaposlena u Domu pripadaju kategoriji vaspitno-obrazovnih radnika.

Da situacija ipak nije tako crna, dokazuje činjenica da Dom potražuje od centara za socijalni rad u opštinama RS oko 245.000 maraka, a novo agilno rukovodstvo na čelu sa direktorom Kajkutom već je posjetilo opštine Gradiška i Kozarska Dubica, koji su najveći dužnici. Najveći dužnici su Kozarska Dubica koja duguje Domu 42.831 KM za troje djece iz ove opštine, Gradiška sa 36.925 maraka duga za čak devetoro djece, te Srbac i Bijeljina sa oko 20.000 maraka duga.

– Sa centrima za socijalni rad koji imaju velika dugovanja spremni smo da zaključimo i ugovore o reprogramu duga i isplatu u nekoliko rata, jer smo svjesni teške finansijske situacije u kojoj se nalaze opštine u RS. Na sastanku sa načelnicima opština i predstavnicima centara za socijalni rad Kozarska Dubica i Gradiška dobili smo obećanje da će početi sa isplatom dugovanja u roku od deset do 15 dana – objasnio je Kajkut.

Izvor: Novosti RS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender