19. 08. 2022.

Nema dogovora o visini osnovne cijene rada zaposlenih u javnim službama

Ministar finansija Zoran Tegeltija rekao je da od septembra, pa do kraja godine, odnosno usvajanja Ekonomske politike i budžeta za narednu godinu, moraju biti doneseni novi zakoni koji će eliminisati nepreciznosti u vezi sa platama zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama.

On je istakao da je na prethodnom sastanku sa granskim sindikatom usaglašeno da se u septembru ide u izradu novih zakona o platama zaposlenih u javnim službama, jer se pokazalo da u postojećim ima manjkavosti u smislu raspodjele.

“Uz sve manjkavosti, zakon je obezbijedio ujednačavanje plata zaposlenih u javnim službama i državnoj upravi. Nažalost, kada se došlo do koeficijeneta vidjelo se da su u 2012. godini zaposleni u fondovima imali značajno više plate od zaposlenih u državnoj upravi, tako da je njihovo umanjenje bilo značajno više”, rekao je Tegeltija.

On je precizirao da su, prema podacima koje je dostavio Fond zdravstvenog osiguranja, zaposleni sa srednjom stručnom spremom u ovoj ustanovi imali platu kao profesor u srednjoj školi.

Tegeltija je izrazio nezadovoljstvo neravnopravnim tretmanom zaposlenih koji plate primaju iz javnih fondova, pri čemu neki od izvršnih direktora u bolnicama koje posluju sa gubitkom imaju veću platu od ministra zdravlja.

“Dobili smo i podatke da u javnim preduzećima koja posluju sa gubicima nekvalifikovani radnici primaju veće plate od zaposlenih u fondovima”, rekao je Tegeltija nakon sastanka sa predstavnicima sindikata.

On je naveo da će se u zajedničkom radu dovesti u red ne samo plate zaposlenih u javnim službama, već i u fondovima koji, kako je rekao, sami sebi određuju plate.

“Mislim da je dobro što smo otvorili razgovore sa sindikatom i da smo napravili prve pomake u korekciji cijene”, rekao je Tegeltija.

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Tomislav Vrhovac izjavio je da je Vlada ponudila uvećanje cijene rada za šest maraka, što je za sindikat neprihvatljivo.

“Tražili smo povećanje cijene rada na 130 KM, a minimum na koji bi sindikale organizacije fondova i Zavoda za zapošnjavanje pristali je 120 KM”, istakao je Vrhovac.

On je podsjetio da su donošenjem Zakona o platama zaposlenih u javnim službama, zaposlenima u fondovima i Zavodu za zapošljavanje Srpske umanjene plate od 35 do 55 odsto.

Sastanku u Vladi prisustvovali su ministar zdravlja i socijalne zaštite Slobodan Stanić i direktori Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Mladen Milića i Fonda zdravstvenog osiguranja Darko Tomaš.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender