23. 09. 2021.

”Poništen” atentat na Draškovića u Budvi

Ova odluka Apelacionog suda utiče i na tok istrage o ubistvu Slavka Ćuruvije, vlasnika nekadašnjeg dnevnika “Telegraf”, jer su u tužilaštvu i policiji očekivali da će presuda biti potvrđena i da će zbog nje neko od trojice osuđenih progovoriti o ubistvu novinara. Naime, njima bi kazna mogla da bude ublažena ili čak ukinuta, ako bi razotkrili ubistvo Ćuruvije.

U beogradskom Višem sudu je Veće sudije Tatjane Sretenović 19. juna 2012. izreklo Radonjiću kaznu od osam, a Basti i Romiću od po sedam godina zatvora.
Radonjić je na mjesto šefa Centra DB Beograda postavljen nekoliko dana prije ubistva Ćuruvije na preporuku Mire Marković. On je naredio da se Ćuruvija prati 24 sata. Na dan ubistva Ćuruvije, Radonjić je iz centrale JUL-a nekoliko trenutaka prije ubistva zahtjevao da prestane praćenje novinara.

Romić, za koga je utvrđeno da je bio na mjestu ubistva Ćuruvije, u vreme atentata Draškovića u Budvi bio je šef zloglasnog Šestog odjeljenja koje je korišćeno za obračun s protivnicima Slobodana Miloševića. Basta je bio pomoćnik šefa Trećeg odjeljenja i direktno uključen u praćenje novinara. U vrijeme budvanskog atentata, Basta je bio šef Trećeg odjeljenja, koje je takođe korišćeno za političke obračune.

Vuk Drašković kaže za “Blic” da je ovo “skandalozna odluka Veća kojim je predsedavala sudija Sonja Manojlović”. „Presuda sudije poznate kao zaštitnice Milorada Bracanovića i čelnika DB jasno govori da nikada neće biti kažnjen nijedan pripadnik ove Službe dok ima Sonja sudija i Milija tužilaca. Promena nema jer su oni uz svaku vlast. Ovom presudom štite se i ubice Ćuruvije, jer su sva trojica aktivno učestvovala u akciji “Ćuran”. Jedini način da se nešto promeni jeste dovođenje stranog stručnjaka baš u tajnu službu, koji bi je reformisao po uzoru kako je reformisan istočnonemački Štazi. Sve druge reforme bez ove biće uzaludne“, kaže lider SPO-a.

Izvor: Blic

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender