23. 09. 2021.

Pravni fakultet u Banjaluci postaje najopremljeniji u regionu

Trenutno se radi druga, treća i četvrta faza novog informacionog sistema. Riječ je postavljanju nove računarske mreže u cijelom objektu i instaliranju i montaži najsavremenije audio i video opreme.

Vrijednost tih radova veća je od 300 hiljada maraka.

Majstori postavljaju nove kanalice kroz koje će, kako se očekuje, najkasnije do polovine avgusta biti provučeni novi kablovi koji će, osim brže i stabilnije internet konekcije, omogućiti i korišćenje najsavremenije audio i video opreme, koja će biti instaliraana u salama za izvođenje nastave.

“Ta oprema stiže iz inostranstva i njeno instaliranje predviđeno je trećom i četvrtom fazom projekta. Oprema će omogućiti da se sva predavanja u svim salama mogu pratiti posredstvom interneta” – ističe za Srnu dekan Pravnog Fakulteta, akademik prof. dr Vitomir Popović i pojašnjava:

“U salama na video bimu studenti će imati mogućnost da preko interneta prate predavanja na drugim fakultetima iz cijelog svijeta, za koja mi budemo imali potrebu, naravno pod uslovom da i oni imaju potrebne tehničke pretpostavke za to”.

Planirano je da se na takav način u najskorije vrijeme Pravni fakultet u Banjaluci uveže sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu, tako da njihovi studenti preko interneta mogu da prate predavanje ovdašnjih profesora i obrnuto.

Realizacija projekta informacionog sistema od posebnog je značaja i za praktičnu nastavu studenata koju u savremeno opremljenoj sudnici na Fakultetu izvode najiskusnije sudije okružnog i Vrhovnog suda Republike Srpske.

Kada bude postavljena nova oprema, studenti će imati mogućnost da uz pomoć video-konferencijske veze direktno prate suđenja u Hagu, Strazburu ili u bilo kom drugom sudu u svijetu sa kojim bude postugnut sporazum o takvoj vrsti saradnje.

Zbog toga je međunarodna komisija, koja je nedavno obilazila ovdašnje fakultete, konstatovala da je banjalučki Pravni fakultet već sada na prvom mjestu po opremljenosti u cijelom regionu, iako još nisu završeni svi planirani poslovi.

Novi informacioni sistem ima poseban značaj i za naučno nastavni proces. Osim projekta “učenje na daljinu” praćenjem predavanja posredstvom interneta, studenti će imati mogućnost i da ispite prijavljuju posredstvom interneta.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender