24. 10. 2021.

Priština izbjegava preuzete obaveze

Odalović je rekao da Priština zaboravlja da su razgovori u Briselu počeli i vode se kao neutralni.

On je izjavio za RTS da je srpska strana bila vrlo neprijatno iznenađena tokom razgovora timova Beograda i Prištine, prije tri dana u Briselu, o pripremi lokalnih izbora, kada je vidjela da Priština i dalje uporno odbija da uvaži bilo šta od onoga što je prethodno dogovoreno.

Odalović je podsjetio da je bilo dogovoreno da su sva dokumenta, sa kojima bi građani izašli na izbore, validna i da se svim licima koja to pravo imaju ili popune aplikacioni dokument omogući pravo da budu upisani u birački spisak i time ostvare glasačko pravo uskraćeno protjerivanjem 1999. godine ili pravo koje imaju rođenjem na Kosovu.

Prema njegovim riječima, potrebno da se u razgovorima u Briselu o pitanju telekomunikacija nađe rješenje, jer je ono na kojem insistira Priština veoma problematično.

Odalović je rekao da u svim temama u razgovorima u Briselu, Priština pokušava da nametne državnost Kosova, što ne samo da nije u redu, nego i otežava funkcionisanje telekomunikacionog sistema na čitavoj teritoriji i ugrožava i kosovske Albance i koji u ovom trenutku plaćaju najskuplje impulse.

“Priština nastoji da i u oblasti telekomunikacija, kao i u drugim oblastima – pravosuđa, integrisanja bezbednosnih struktura u kosovsku policiju nametne republiku Kosovo”, rekao je Odalović i dodao da rješenjem ne bi smjela samo jedna strana da bude zadovoljna.

On je istakao da je srpski operater izgradio konkurentnu infrastrukturu na prostoru Kosova i Metohije, što predstavlja imovinu građana i da ne bi smio da se na takav način brutalno otme tehnički pozivni broj koji bi bio samo u funkciji promovisanja nezavisnosti Kosova.

Govoreći o rekonstrukciji Vlade Srbije, Odalović, koji je i funkcioner Socijalističke partije Srbije, rekao je da očekuje da će u posljednjoj sedmici avgusta biti i zasjedanje srpskog parlamenta, na kojem će biti konstatovane ostavke odlazećih ministara i najvjerovatnije biti donesene izmjene i dopune zakona o ministarstvima.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender