19. 08. 2022.

Zašto Srbi s Kosova ne bi imali Dodika

Prema njegovim riječima, Priština se plaši šta će se dogoditi ako Srbi budu imali svog gradonačelnika, šefa policije, tužioca, i ako to budu njihovi istinski predstavnici.

– Jedinstvenom srpskom listom ostvarićemo apsolutnu pobedu u svim opštinama gde su Srbi većina. Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, s pravom je veoma uvažen na KiM, pa zašto onda ne bismo tamo imali svog Dodika. Stoga, moramo da primenimo mehanizam uspostavljen na osnovu Briselskog sporazuma, koji nije dovoljno dobar, ali je najbolje čime raspolažemo – smatra Vulin.

Na pitanje šta su rezultati najnovijih razgovora ekspertskih timova Beograda i Prištine i koji su sljedeći koraci u tom procesu, Vulin kaže da su svaki pregovori tekući proces i da srpski timovi uvijek polaze od pretpostavke da je sve statusno neutralno i od tog principa ne odustaju, što se odnosi i na predstojeće izbore.

– S druge strane, Priština uvek pokušava da nađe nekakvo opravdanje i da potvrdi sebe kao državu. Mi to ne dozvoljavamo. Tu nastaje zastoj. Recimo, Priština je smatrala da na glasačkim listićima i drugom izbornom materijalu treba da stoji grb nekakve države Kosovo. To je za nas neprihvatljivo. Zato postoji OEBS, čija uloga će za organizovanje izbora biti presudna, kako izbori ne bi predstavljali legalizaciju etničkog čišćenja. Zbog toga postoji međunarodna zajednica i zato smo mi glasno rekli da, ukoliko EULEX ode, što se nas tiče sve kreće iz početka – istakao je on.

Vulin dodaje da očekuje da će sljedeći sporazum Beograda i Prištine biti o imovini i da će tu morati da se definiše “šta je država Srbija uložila i koliko je uložila, šta pripada zajednici srpskih opština”…

– Nemamo interes da pravimo državne kompanije na KiM, ali imamo interes da Srbi prave svoje kompanije tamo, koje će, naravno, biti u korelaciji sa Srbijom. A očekujem i sporazum o crkvi i kulturnom nasleđu. Sve su to stvari koje određuju život i one se moraju regulisati. Naravno da ćemo u pregovore uključiti one koji su direktno zainteresovani, kao što je direktor Trepče i predstavnici SPC i da će njihova reč biti preovlađujuća. Država Srbija hoće da sasluša i da posluša – zaključio je on.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender