20. 10. 2021.

Analitičari: Obamina pogrešna procjena ruskog mentaliteta?

Veliko neraspoloženje vlada u Bijeloj kući. Toliko, da to što je američki predsjednik Barak Obama otkazao samit, koji je s Rusijom trebalo da se održi početkom septembra u Moskvi, prijeti da dovede do dalje eskalacije u odnosima dviju supersila. A odnos između njih je ionako već napet. Da li je ova Obamina odluka politički mudra? Ili je na vidjelo izbilo njegovo lično nezadovoljstvo podlegavši unutrašnjopolitičkim pritiscima?

Kap koja je prelila čašu i dovela do otkazivanja samita bila je svakako odluka ruskih vlasti da bivšem službeniku američke tajne službe NSA-e Edvardu Snoudenu, dodijele azil. Matthew Rojanski s instituta Kenan u Washingtonu smatra da je Obamina odluka da otkaže posjetu pogrešna, prenosi Deutsche Welle (DW).

– Otkazivanje posjete je pogrešan pristup problemu, i to pre nego što narednog petka dođe do tzv. susreta “2+2”, odnosno susreta dva ministra odbrane i vanjskih poslova – kaže Rojanski.

Drugim riječima, u samom startu isključuje se mogućnost pozitivnih impusla, na jednom takvom susretu. Prema mišljenju Rojanskog, otkazivanje susreta je potpuno pogrešna procjena ruskog mentaliteta.

– S Rusijom to ne može tako da funkcioniše. Optužiti Ruse za nešto i onda očekivati da oni uvide da su pogrešili. To nije realna dinamika odnosa – kaže ovaj stručnjak i dodaje da zanemarivanje odnosa s Rusijom zbog ljutnje i razočaranja ima destruktivne posledice.

Reakcije koje su stigle iz Moskve, Rojanski smatra očekivanim.

Vanjsko-politički savjetnik predsjednika Rusije, Juri Ušakov izrazio je žaljenje i rekao da se Washington ne ponaša kao “ravnopravan partner”.

S druge strane, američki ton dodatno je zaoštren, pa je senator Chuck Schumer, demokrata rekao kako Putin želi ponovo da stvori “veliku silu” i kako nema smisla da mu se u tome “odaje priznanje”, prije svega ne u formi bilateralnih razgovora. I dan uoči otkazivanja susreta u Moskvi, Obama je u jednom televizijskom intervjuu Rusima prebacio da njihov “način razmišljanja djelimično podsjeća mentalitet Hladnog rata”. Reakcije na takav komentar su od samog početka mogle naslutiti.

Ali Obama svakako nije bio slobodan u svojoj odluci. Nakon što je Snowden dobio azil u Rusiji, neki senatori su zahtijevali da SAD bojkotuju Olimpijske igre u Sočiju 2014., kao i da se Samit G20, koji treba da se održi u Sankt Peterburgu održi na nekom drugom mestu.

Slučaj Snowden” zakomplikovao je odnose ovih dviju zemalja. Jedina “dobra stvar” u svemu ovom jeste što će se Obama ipak pojaviti na Samitu G20 u Sankt Petersburgu, navodi DW.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender