25. 10. 2021.

Priština ne poštuje Briselski sporazum

Komentarišući izjavu direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina da bi Srbi na Kosovu mogli da imaju svog Dodika i da je predsjednik Srpske tamo sa pravom uvažen, Dodik je rekao da je za Srbe na Kosovu liderstvo veoma važno.

“Svakako da je koordinisan i jedinstven nastup po svim važnim pitanjima potreban, kako među kosovskim Srbima, tako i kada je riječ o njihovom ukupnom odnosu sa Beogradom. Za Srbe na Kosovu veoma je važno liderstvo”, rekao je Dodik za list “Danas”.

Predsjednik Srpske je naglasio da opstrukcije Prištine ne treba da budu razlog da Srbi i Srbija odustanu od briselskog sporazuma i njegovog provođenja.

“Mislim da ima ljudi na Kosovu koji su uložili svoj lični kredibilitet i komoditet i stavili se u službu svog naroda. NJih treba podržati”, smatra Dodik.

Predsjednik Srpske je ocijenio da bi izlazak na izbore za kosovske Srbe bio prihvatljiviji ukoliko bi Priština uložila napore da implementira briselski sporazum.

Dodik je napomenuo da ima korektne kontakte sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije i liderom Srpske napredne stranke /SNS/ Aleksandrom Vučićem, te dodao da se ovih dana dogovaraju o ponovnom susretu u što skorije vrijeme.

“Nas dvojica imamo korektne kontakte. Međutim, postoje spekulacije raznih analitičara i kvazianalitičara koji upućuju na nešto drugo. Za mene je ključno pitanje, a koliko razumijem i za Vučića, dobra saradnja organa Republike Srpske i Srbije. Mislim da nemamo nikakve personalne probleme i da smo usmjereni ka saradnji. Veoma je dobra i intenzivna saradnja sa Beogradom i brzo ćemo obavijestiti javnost o konkretnim stvarima”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da nema nikakve prepreke da SNSD, čiji je lider, ostvari saradnju sa Vučićevim SNS-om. “Ranije je SNSD, u okviru Socijalističke internacionale, sarađivala sa partijama socijalističke i socijaldemokratske orijentacije. Pošto sada više nismo članica Internacionale, nema prepreka da sarađujemo sa strankama, bilo da su lijeve, desne ili centrističke”, poručio je Dodik.

Govoreći o rekonstrukciji Vlade Srbije, Dodik je rekao da nije pratio detalje, ali da je to proces u kojem se Vladi uvijek daje veća snaga.

“U Srbiji podržavam sve što predstavlja legalan i legitiman proces”, rekao je Dodik i podsjetio da je nedavno i u Republici Srpskoj izvršena rekonstrukcija Vlade.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender