19. 08. 2022.

Rasvijetliti atentat na Vuka Draškovića

“Naša poruka Srbiji, njenim građanima, ali i celom svetu mora da bude jasna i nedvosmislena – zločin se ne isplati, a počinioci zločina, u skladu sa zakonom, moraju biti kažnjeni”, naveo je Vučić u pisanoj izjavi.

Napominjući da nikada nije komentarisao rad pravosuđa u konkretnim predmetima, niti želi da komentariše rad sudija i tužilaca u slučaju budvanskog atentata na Draškovića, Vučić je ocijenio da se ni danas, 13 godina poslije nesumnjivog zločina u Budvi, ne zna ko je pucao u Draškovića i ko je pomagao onima koji su to neposredno učinili.

Vučić je istakao da je pravo i dužnost države da počinioce krivičnih djela kažnjava, ali da Srbija nije bila dovoljno organizovana kao država i pravosudni sistem da otkrije ko je počinio ovaj zločin.

“Time smo praštali ovaj zločin. Ovakvi zločini se ne praštaju. Mogu da mislim o Vuku Draškoviću šta hoću, ali niko nema pravo da ubija ljude, ili to pokuša da učini, ili im pomaže u tome, a da za to ne odgovara”, naveo je Vučić.

On je istakao da zločin zaslužuje efikasnu pravdu i da onaj ko zaslužuje kaznu ne treba na nju da čeka 30 godina.

“Da li je neko kriv ili ne, koliko i na koji način treba da bude kažnjen, o tome odlučuju sudije. Ja im se u posao ne mešam. Ipak, pre 13 godina pucano je u čoveka. Svi zločinci nisu privedeni pravdi. Ko je sve pokušao da ubije čoveka mora da se sazna brzo”, istakao je Vučić.

On je naveo da se u razvijenim zemljama konačna presuda za ovakav zločin dobija nakon godinu dana i da tome treba da teži i srpsko pravosuđe.

“Borba protiv kriminala ima efekat samo ako je otkrivanje i kažnjavanje krivičnih dela brzo”, naglasio je Vučić.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su bivši pripadnici srpske Državne bezbjednosti /DB/ Milan Radonjić, Ratko Romić i Stevan Basta osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog pomaganja u atentatu na lidera SPO Vuka Draškovića u Budvi 2000. godine, zbog “bitnih povreda krivičnog postupka”.

Drašković je ovu odluku ocijenio kao skandaloznu i zatražio reformu službi bezbjednosti.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender