26. 01. 2022.

Razgovori sa Stros Kanom i dvojicom britanaca

List “Danas” piše da je medijski najatraktivnije ime bivšef šefa Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Dominika Stros Kana, koji bi mogao da postane Vučićev glavni ekonomski savjetnik.

Vučić je, kako se navodi, razgovarao i sa dvojicom uglednih britanskih stručnjaka Stivenom Bajersom i Piterom Lilijem o mogućnosti da budu njegovi savjetnici za privredu.

Prema navodima lista, konačni dogovor još nije postignut i konsultacije će se vjerovatno nastaviti.

Bajers je laburista i bio je član kabineta premijera Tonija Blera, gdje je bio šef Trezora, ministar za trgovinu i industriju, za transport, za lokalnu upravu i regione.

Lili je konzervativac, u vladama Margaret Tačer i DŽona Mejdžora bio je ministar za trgovinu i industriju i za socijalno osiguranje, a sada je poslanik u parlamentu Velike Britanije.

Procjenjuje se da se među razlozima za Vučićevo interesovanje za potencijalne saradnike iz ove zemlje nalazi i to što odlazeći britanski ambasador u Beogradu Majkl Devenport u septembru preuzima dužnost šefa Delegacije EU u Srbiji, pa bi snažna “britanska veza” mogla da bude i te kako korisna srpskoj Vladi.

“Blic” piše da se Vučićev savjetnik za ekonomiju Siniša Mali sastao se u Parizu sa Stros Kanom, koji, prema navodima lista, dolazi u Srbiju sa još 15 stručnjaka.

Prema istom izvoru, Stros Kan je poručio da je zainteresovan, a uskoro bi trebalo da pošalje i preliminarni plan rada.

Vučić je prethodnih dana potvrdio da je imao kontakte sa saradnicima bivšef šefa MMF-a Dominika Stros Kana, navodeći da pregovara sa nekoliko stranaca, koje bi želio da vidi u Vladi i da se nada da će bar dva resora voditi inostrani eksperti.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender