23. 09. 2021.

Srpska aktivna u traženju rješenja

Radojičić je u Sofiji, u odvojenim sastancima, sa predsjednikom bugarskog parlamenta Mihailom Mikovim i ministrom inostranih poslova Bugarske Kristijanom Vigenjinom razgovarao o bilateralnim odnosima, političkoj i ekonomskoj saradnji i evropskim integracijama, saopšteno je iz kabineta predsjednika parlamenta Srpske.

Tokom sastanaka ocijenjeno je da nema otvorenih političkih pitanja između Republike Srpske, odnosno BiH i Bugarske, te da ekonomska saradnja može da bude mnogo bolja.

U saopštenju se navodi da je trenutna ekonomska saradnja Srpske i Bugarske na simboličnom nivou, te da se odnosi na samo nekoliko glavnih proizvoda.

Konstatovano je da postoji mogućnost organizovanja ekonomskog foruma BiH i Bugarske, a predsjednici parlamenata Srpske i Bugarske dogovarali su da zajedno sa privrednim komorama intenziviraju kontakte kompanija koje pokazuju interes za bugarsko, odnosno za tržište Srpske.

U saopštenju se dodaje da je Bugarska aplicirala za status zemlje u kojoj će biti sjedište Pakta za saradnju parlamenata u jugoistočnoj Evropi i zatražila podršku BiH u ovom procesu.

Radojičić je pozvao Mikova i Vigenjina u posjetu Srpskoj i BiH, s ciljem unapređenja političke i ekonomske saradnje.

Vigenjin je ponovio podršku Bugarske integracijama Balkana u EU i podršku daljem putu BiH prema evropskim integracijama.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender