28. 11. 2021.

“Telekom” dobija licencu za fiksnu telefoniju na KiM

Dogovor o telekomunikacijama između delegacija Beograda i Prištine u Briselu skoro da je postignut, ali završetak ovog procesa koči konkretna formulacija sporazuma, saznaje „Politika”. Problem je u korišćenju pojedinih termina na kojima insistira delegacija Prištine, a koje srpska delegacija ne može da prihvati, jer bi mogli da impliciraju suverenost Kosova.

Dogovoreno je da Srbija Kosovu da međunarodni pozivni broj 383 ili 384, a da nama ostane broj 381. Takvu mogućnost ranije su predlagali predstavnici Evropske unije, a ideja je da Srbija zatraži još jedan međunarodni pozivni broj na koji ima pravo, i da ga potom ustupi za teritoriju Kosova i Metohije.

Osim toga, postignut je sporazum da „Telekom” dobije licencu za fiksnu telefoniju za cijelu teritoriju Kosova i da zadrži mobilnu telefoniju tamo gdje već ima infrastrukturu za svoju mobilnu mrežu. Ali, dogovorom sa delegacijom Prištine predviđeno je i da postoji mogućnost da se „Telekom” u budućnosti prijavi i na eventualni tender za mobilnu telefoniju za cjelokupnu teritoriju Kosova, saznaje „Politika”.

Konačno rješenje zavisiće isključivo od dogovora dvije strane, budući da je nemoguće da Kosovo samostalno izdejstvuje pozivni broj, niti da dobije pozivni broj Albanije, kako je ranije pominjano. Јer, pozivni broj je izraz suvereniteta države i kako su za „Politiku” već nekoliko puta rekli u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije iz Ženeve, oni, kao specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, dodjeljuju pozivne brojeve jedino državama članicama UN-a, što Kosovo nije.

– Zbog toga je svako pitanje o dodjeli međunarodnog telefonskog broja Kosovu hipotetičko pitanje – rekli su u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije. Zato jedino rješenje i jeste da Srbija zatraži dodatni broj za sebe i potom ga dodijeli Kosovu.

Јedan od predloga Srbije u toku pregovora bio je da Kosovo zadrži naš pozivni broj 381 i da doda peticu, to jest da pozivni broj za teritoriju južne srpske pokrajine bude 3815. Ali, kosovska strana je to odbijala.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender