26. 09. 2022.
Obama sve nepopularniji

Obama za preispitivanje odnosa sa Rusijom

Konferencija za štampu u Beloj kući, na kojoj je Obama komentarisao rusko-američke odnose, održana je samo dva dana nakon što je predsjednik SAD otkazao planirani susret sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sljedećeg mjeseca u Sankt Petersburgu.

Obama je naveo da je novi Putinov mandat na mjestu predsjednika Rusije prošle godine značio i “više antiameričke retorike sa ruske strane, koja se oslanja na neke stare stereotipe iz vremena Hladnog rata između SAD i Rusije”, prenela je agencija AP.

“Pokušao sam da podstaknem gospodina Putina da po tim pitanjima razmišlja naprednije, a ne nazadnije, ali je uspjeh bio djelimičan”, naveo je američki predsjednik i dodao da je odlučio da otkaže sastanak sa Putinom zato što se “Rusija nije pomjerila” po pitanju većeg broja tema, oko kojih bi SAD voljele da je bio postignut napredak.

On je istakao da je jedan od razloga za otkazivanje sastanka, ali ne i jedini, njegovo nezadovoljstvo u vezi toga što je zvanična Moskva odobrila privremeni azil odbjeglom bivšem saradniku američke Centralne obavještajne agencije Edvardu Snoudenu.

“Mislim da je ta najnovija epizoda samo jedna od sve većeg broja neslaganja u posljednjih nekoliko mjeseci, a koja se tiču Sirije, kao i pitanja ljudskih prava, pa je vjerovatno dobro da sada napravimo pauzu, ponovo procijenimo u kojem se pravcu Rusija kreće, koji su naši ključni interesi i da promijenimo odnose tako da oni budu dobri za SAD, a nadam se i za Rusiju”, istakao je Obama.

Američki predsjednik je dodao kako niko ne može da očekuje da se dvije strane slože oko svih pitanja i da se razlike ne mogu u potpunosti zamaskirati, ali je rekao da je saradnja između SAD i Rusije važna.

“Gdje je moguće, nastavićemo da sarađujemo sa Rusijom, a gdje ima razlika u stavovima, jasno ćemo ih iznijeti”, naveo je Obama.

Kad je riječ o ličnom odnosu sa Putinom, Obama je rekao da nema loš lični odnos sa Putinom.

“Kad razgovaramo, ti razgovori su otvoreni. Često su i konstruktivni. Putin možda ima taj stav da izgleda kao klinac u zadnjoj klupi u školi, koji se dosađuje. Ali istina je da su naši razgovori često veoma produktivni.”

Obama je rekao da bi bilo pogrešno bojkotovati Zimske olimpijske igre u ruskom gradu Sočiju zato što je zvanična Moskva uvela novi zakon protiv homoseksualne propagande, uprkos frustracijama oko neslaganja sa Rusijom oko tog i drugih pitanja.

Novi ruski zakon o zabrani gej propagande “nikog nije uvredio više nego mene”, istakao je Obama ali je dodao da američki sportisti naporno treniraju i da ne bi bilo pravedno oduzeti im šansu da se takmiče na Olimpijskim igrama u Sočiju u februaru sljedeće godine.

Američki lider je ukazao da je najbolji način za borbu protiv tog zakona da gej sportisti ostvare uspjeh na igrama u Sočiju.

“Јedna od stvari kojima se stvarno radujem je da neki homoseksualni sportisti možda kući donesu zlato, srebro ili bronzu, što mislim da bi mnogo značilo za odbacivanje stavova koji se mogli čuti protiv homoseksualaca. Ako Rusija nema sportiste koji su gej ili lezbejke, to će vjerovatno oslabiti njihove timove.”

Ruski zvaničnici su naveli da će se zakon protiv homoseksualne propagande primjenjivati i tokom održavanja igara. Neke javne ličnosti u SAD su pozvale na bojkot Olimpijade u Sočiju, u znak protesta zbog primjene pomenutog zakona.

Kad je riječ o pitanju nadzora komunikacija, Obama je najavio da će zatražiti reformu programa obavještajnog nadzora Interneta i telefonskih komunikacija, koji su posljednjih mjeseci izazvali burnu polemiku na javnoj sceni SAD.

Obama je istakao da će biti uspostavljen veći nadzor nad programima koje sprovodi Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) i kao jedan od primjera naveo uvođenje spoljne komisije sastavljene od bivših obavještajnih zvaničnika, predstavnika organizacija za zaštitu ljudskih prava i pravnika koji će pratiti sve detalje programa.

“Nije dovoljno da samo ja kao predsjednik vjerujem u te programe, već američki narod treba u njih da vjeruje takođe”, rekao je Obama u obraćanju novinarima u Bijeloj kući.

Američki lider je istakao da Snouden nije patriota zbog toga što je otkrio programe koje koristi vlada za nadzor na Internetu. On je kazao da je zatražio reformu programa tajnog praćenja prije nego što su u junu objavljeni detalji iz dokumentacije koju je Snouden dostavio novinarima.

Obama je novinarima rekao da je ono što je Snouden objelodanio samo podstaklo brži i energičniji odgovor.

Bezbjednosne i obaveštajne agencije će, kako je najavio, napraviti i svoje veb sajtove na kojima će podrobnije javnosti predstaviti svoj rad i ciljeve raznih programa koje sprovode. “Mi treba i moramo da budemo transparentniji”, dodao je Obama.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender