16. 08. 2022.

Srpska nije ni blizu bankrota, niti je prezadužena

Cvijanovićeva je istakla da je punjenje budžeta na veoma zadovoljavajućem nivou, izvršenje je 95 odsto u odnosu na planirana sredstva, a 102 odsto u odnosu na finansijski plan.

“Vlada na čijem sam čelu dovela je do toga da kroz određene unutrašnje preraspodjele i uštede preduzme mjere koje od nje uopšte nisu očekivane. Moram da kažem da niko nije vršio pritisak na ovu vladu da vrati plate budžetskim korisnicima”, rekla je Cvijanovićeva za “Euroblic”.

Ona je dodala da za to postoji novac, dok će proces utvrđivanja novog sistema plata od prvog septembra dovesti u pravedniji odnos različite stručne spreme, da ne bude preveliki jaz između njih.

Govoreći o eventualnim kadrovskim promjenama u Vladi, Cvijanovićeva je rekla da ima tim ljudi koji je pokazao potrebnu dinamiku i da mu treba dati šansu.

Ona je navela da Vlada nije razmišljala o tome da angažuje strane stručnjake direktno na nekoj od funkcija, iako se i sada koristi savjetima eksperata stranaca za pitanja pravnog statusa Republike Srpske i nastupa na međunarodnom planu.

Komentarišući istragu u Fabrici glinice “Birač”, premijer Srpske je istakla da će ona još potrajati da bi se dobio sudski epilog, ali da je Vlada svakodnevno radila na tome da očuva oko hiljadu radnih mjesta.

“Ova vlada nije napravila nikakvu aferu, nego je zaustavila nešto što je moglo da dovede do kolapsa čitave regije. Svako treba da bude predmet analize i provjere. Naravno, i sa `Šumama Republike Srpske` smo ušli u priču koja je bila zahtjevan posao”, rekla je Cvijanovićeva, naglasivši da u javnim preduzećima nije smijenjen mali broj rukovodilaca.

Prema njenim riječima, zdravstvo se nalazi u teškoj situaciji, pri čemu će biti veoma važno uvođenje finansijske discipline u poslovanju svih zdravstvenih subjekata, zbog čega će biti potrebno novo zakonsko rješenje o pozicijama domova zdravlja.

“Treća stvar, da vidimo da li se novac koristi samo da biste uveli dva-tri nova čovjeka, ili je otišao u primarnu zaštitu, četvrto je saniranje stanja vezano za fond i peto uvođenje reda kada su u pitanju nabavke”, rekla je Cvijanovićeva.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender