25. 10. 2021.

Bik Cvijan pobjednik 241. “Grmečke koride”

Bik Cvijan je u finalnoj borbi savladao uzdanicu Radomira Škrbića bika Zekonju iz sela Šehovci kod Mrkonjića Grada.

Pred nekoliko stotina ljubitelja narodnih običaja, druženja i nadmetanja, na tradicionalnoj krajiškoj borbi bikova, rogove je ukrstilo osam bikova teških od 500 do 1.200 kilograma.

Koridom su dominirali bikovi čiji su vlasnici iz sela u okolini Sanskog Mosta i Mrkonjić Grada i koji redovno učestvuju na ovom takmičenju.

Vlasnik bika koji je odnio pobjedu od organizatora manifestacije, opštine Oštra Luka, dobio je nagradu od 2.200 maraka i pehar “Grmečke koride”. Vlasnici drugoplasiranog i trećeplasiranog bika dobili su 1.200, odnosno 1.000 maraka.

Bik Mrkonja, vlasnika Milorada Milekića iz Bjelajaca kod Mrkonjić Grada, koji je bio najbolji u revijalnim borbama osvojio je 300 maraka.

Načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar istakao je da su borbe bikova tradicija koju treba čuvati i prenositi budućim naraštajima, upravo onako kako su je naši stari prenijeli sve do danas.

“Na nama je da nastavimo da njegujemo tradiciju našeg kraja i da svake godine privučemo što veći broj mladih koji ne treba da se stide, već da se ponose viteštvom i junaštvom koji se u našem kraju godinama njeguju”, naglasio je Stanar.

On je najavio da će sa organizatorima koride na Međeđem brdu kod Sanskog Mosta potpisati sporazum o saradnji kako bi unaprijedili ove dvije istoimene manifestacije i podigli ih na viši nivo kao svojevrstan turistički brend ovog kraja.

Ljubitelji narodnih običaja danas su na Popovića brdu, osim borbe bikova, imali priliku da prate i takmičenja u povlačenju konopca i bacanju kamena s ramena.

Najstarijom koridom na Balkanu završene su Ilindanske svečanosti, povodom krsne slave opštine Oštra Luka.

Iako je ova srpska narodna svetkovina, stara najmanje dva vijeka, “Grmečka korida” se prvi put u literaturi pominje u pripovijeci “Jablan” 1902. srpskog pisca Petra Kočića.

Ova manifestacija prije posljednjeg rata održavana je na Međeđem brdu u Sanskom Mostu. Egzodusom srpskog stanovništva na područje Oštre Luke i korida je 1996. godine preseljena na Popovića brdo.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender