17. 08. 2022.

Danas ustoličenje episkopa bihaćko-petrovačkog Atanasija

Patrijarh Irinej će zajedno sa arhijerejima Srpske pravoslavne crkve služiti svetu arhijerejsku liturgiju.

Dolazak srpskog patrijarha predviđen je u 8.45 časova, nakon čega će u 9.30 časova početi sveta liturgija, saopštila je SPC. SPC je pozvala sve pravoslavne vjernika i sve ljude dobre volje da prisustvuju ovom istorijskom činu za Eparhiju bihaćko-petrovačku, te da zajedno dočekaju patrijarha i novoizabranog episkopa.

Sabor SPC izabrao je na proljećnom zasjedanju dosadašnjeg vladiku bihaćko-petrovačkog Hrizostoma za zvorničko-tuzlanskog episkopa, a vikarnog episkopa hvostanskog Atanasija za novog episkopa bihaćko-petrovačkog.

Vladika Atanasije (Rakita) rođen je u Јanju, kod Šipova, a zamonašio se sa 19 godina u manastiru Krka kod Knina, u završnom razredu Bogoslovije. Diplomirao je na Akademiji Svetog Vladimira u NJujorku, a do 25. godine predavao je u manastiru Krka, a potom je premješten na Kosovo, u Prizrensku bogosloviju, gdje je ostao 11 godina.

U Beograd je došao 1994. godine na poziv patrijarha srpskog Pavla, gdje je predavao na beogradskom Bogoslovskom fakultetu.

Za episkopa hvostanskog (nekadašnja eparhija na Kosovu i Metohiji) izabran je tokom NATO bombardovanja Srbije maja 1999. godine. Kao episkop hvostanski, obavljao je dužnost pomoćnika patrijarha srpskog u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, odnosno vikarnog episkopa od 1999. do 1. juna 2013. godine.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender