23. 09. 2021.

Episkop Atanasije ustoličen za vladiku bihaćko-petrovačkog

Ustoličenje u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu, sjedištu bihaćo-petrovačke eparhije, počelo je služenjem Sveta arhijerejske liturgije, a prisustvovali su mu crkveni velikodostojnici, predstavnici katoličke i muslimanske vjere, kao i zvaničici iz Srpske, BiH i Srbije.

Novoustoličeni vladika Atanasije poručio je u besjedi da eparihiju preuzima u “dobrom poretku”, sa mnogim obnovljenim svetinjama, ali i da još mnogo toga treba da se popravi u eparhiji na prostorima Zapadne Bosne, čiji su žitelji pretpreli teška vremena.

“Praznina još odzvanja Zapadnom Bosnom i izaziva sećanje na teška vremena… Mnogo je porušenog, naročito u ljudskim dušama i mnogo još ima da se popravi”, rekao je vladika Atanasije.

On je istakao i da je eparhija bihaćko-petrovačka velika, ali da ima svega 40.000 pravoslanih duša i to mahom ostarjelih ljudi, koji su se vratili iz izbeglištva.

“Međutim, podsećam da je ova eparhija veća nego što se očima vidi. Ubrajam u nju i sve one koji su odavde otišli u daleku Australiju, Ameriku, zemlje Zapadne Evrope, kao i one upokojene, koji su mir našli kod Boga”, kazao je vladika.

USTOLICENJE VLADIKE

Episkop Atanasije Rakita obavljao je do sada dužnost episkopa hvostanskog, vikarnog episkopa patrijarha srpskog u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, punih 14 godina.

Vladika Atanasije je drugi arhiepiskop na upravljanju bihaćko-petrovačkom eparhijom koja je ustanovljena pre 22 godine.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender