26. 09. 2022.

“Obamin reformski plan pobjeda za Snoudena”

“Predsjednik SAD je priznao Snoudenovu ulogu time što je najavio plan o reformi čitavog američkog progama za nadgledanje. Današnji dan je svojevrsna pobjeda za Edvarda Snoudena i njegove mnogobrojne pristalice”, poručio je Asanž u saopštenju objavljenom na Vikiliksu.

“Snouden je rekao da bi najgore bilo da je objavio informaciju o špijunaži digitalnih komunikacija koju sprovode SAD, a da to ne dovede do promjene. Dobre reforme su u pripremi i zato predsjednik SAD i svi Amerikanci, ali i čitav svijet, duguju Edvardu Snoudenu zahvalnost”, naveo je Asanž, a prenio Rojters.

Asanž, koji se više od godinu dana krije u ambasadi Ekvadora u Londonu, strahujući od ekstradicije u SAD zbog objavljivanja poverljivih američkih dokumenata, rekao je da ne vjeruje Obaminoj tvrdnji da je reforme planirao prije nego što je Snouden objavio informacije o američkom nadgledanju.

“Јednostavna činjenica glasi da niko ne bi znao da postoje programi za nadgledanje da Snouden to nije objelodanio tako da reforme ne bi ni bile moguće”, dodao je Asanž.

On je optužio američku vladu za “zapanjujuće” licemjerje u odnosu prema Snoudenu, dok je, sa druge, strane, dala azil hiljadama disidenata i političkih izbjeglica iz zemalja poput Rusije i Venecuele.

Asanž tvrdi da je Obamina administracija sudski gonila “dvostruko više” ljudi koji su odavali tajne nego sve prethodne administracije, iako je predsjednik u predizbornoj kampanji 2008. obećao transparentnost i podršku onima koji se bore za nju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender