26. 01. 2022.

Počinje “Kočićev zbor”

Danas će biti otvoreno i Likovno saborovanje “Zmijanje – 2013”, a nastupiće gosti književnici Berislav Berić i Boro Kapetanović.

Ispred škole u Stričićima, gdje se organizuje dio programa, tradicionalno će domaćin biti lik Davida Štrpca, kojeg već decenijama uspješno tumači glumac Boško Đurđević, a biće i prvi put organizovan i program na Kočićevom ognjištu.

Predsjednik Komisije za programski sadržaj “Kočićevog zbora” Nenad Novaković rekao je da su sve najznačajnije ustanove kulture u Republici Srpskoj učestvovale u organizaciji ovogodišnjeg zborovanja.

Prema njegovim riječima, od sljedeće godine dio ove manifestacije biće i takmičenje u besjedništvu studenata Pravnog fakulteta u Banjaluci, “jer ako je neko bio dobar besjednik onda je to bio Kočić”.

Zborovanje će biti završeno 25. avgusta u Stričićima, kada će biti organizovana borba bikova i tradicionalno narodno veselje.

U sklopu “Kočićevog zbora” određene manifestacije biće održane u manastiru Gomionica, parku “Petar Kočić” u Banjaluci, Mrkonjić Gradu i Beogradu. Svečana akademija “Kočićevo veče” biće održana 24. avgusta u Banskom dvoru u Banjaluci.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender