26. 09. 2021.

Zakonski regulisati subvencije u poljoprivredi

“Resorno ministarstvo intenzivno radi na tom pitanju, kako ne bi bilo raznih špekulacija u vezi korišćenja tih sredstava”, izjavio je Kesić na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kesić, koji je i član Glavnog odbora SNSD-a, rekao je da se ova stranka i Vlada Srpske posebno bave pitanjem zaštite domaće proizvodnje.

On je podsjetio da je resorni ministar Stevo Mirjanić formirao radnu grupu na bazi zaključaka parlamenta Srpske iz jula prošle godine o zaštiti domaće proizvodnje, te da je Vlada Srpske posredstvom Investiciono-razvojne banke Republike Srpske obezbijedila dio sredstava za prehrambenu industriju i poljoprivrednu proizvodnju.

Kesić je ocijenio da je trenutna situacija u poljoprivredi u BiH prilično loša, a uzroci sadašnjeg stanja najvećim dijelom su posljedica spoljnotrgovinskog poslovanja u oblasti poljoprivrede i djelovanja određenih lobija i politika, koje se vode od 1996. godine.

On dodaje da se u takvoj situaciji domaći proizvod teško prodaje, jer je izložen konkurenciji visokosubvencionisanih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja okruženja, EU i Turske.

Kesić je rekao da su problemi uočljivi već kod prelaska granice, što je posljedica grešaka i propusta Uprave za indirektno oporezivanje, a koji BiH i Republiku Srpsku koštaju na stotine miliona maraka.

“U poslednje vrijeme u BiH prisutna je afera `meso`, zbog čega smo tražili da se u toj oblasti uključi Agencija za istrage i zaštitu BiH, Granična policija, entitetski inspekcijski organi MUP-a”, istakao je Kesić.

Kada je riječ o bescarinskim kvotama, Kesić je naveo da se Republika Srpska zalaže da se uvede red u korišćenje tih prava, navodeći da prvi uslov treba da bude da firma koja traži uvoz mora da donese potvrdu da je izmirila sve poreske obaveze u entitetu i Brčko distriktu.

“Moraće se dokazati učešće domaće proizvodnje u prerađivačkoj industriji za koju se uvozi, kao i mnogi drugi uslovi propisane tom odlukom”, istakao je Kesić.

On je rekao da je neohodno uraditi i novu organizaciju inspekcijskog nadzora na granici i unutrašnjosti.

Kesić je najavio i da će u okviru potpisanih sporazuma biti uvedene određene carinske barijere na poljoprivredne proizvode u tarifi od jedan do 24, koja se odnosi na oblast hrane, te da se obezbijedi zaštita na 210 dana sa mogućnošću produženja.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender