26. 01. 2022.

AMERIČKI PORTAL: Republika Srpska nezavisna do 2025. godine?!

Džastin Potle navodi da se među 5 novih zemalja koje bi mogle steći nezavisnost, pored Republike Srpske nalaze i Škotska, Katalonija, Kvebek i Somalilend.

Kako se nasilje u Sinđijangu nastavlja, a tenzije Čečeniji i Dagestanu se vraćaju u svijest javnosti, veruje se da kraj imperijalne nacionalne države nije toliko daleko.

Postavlja se pitanje da li su velike, multietničke supersile svijeta stvarno dostigle svoj zenit. Naravno da nisu i teško da ćemo vidjeti rađanje neke nove međunarodno priznate države, pogotovo na Kavkazu ili centralnoj Aziji. Veliki presedan bi napravila bilo koja uspješna secesionistička priča i time pokrenula novu želju za nezavisnošću u velikom broju područja koja već teže za nezavisnošću. To bi, između ostalog, drastično uzdrmalo međunarodni položaj supersila. Za lidere Rusije i Kine, zadržavanje granica uprkos secesionističkim izazovima predstavlja suštinski dio održavanja njihovog političkog legitimiteta.

REPUBLIKA SRPSKA

Veoma sličan Putinu, lider Republike Srpske Milorad Dodik ne krije svoj opšti prezir prema ostatku države čiji je prividni dio. Dok njegove tvrdnje “niko nas ne može spriječiti da održimo referendum” možda zvuče bezobrazno, sa napretkom odnosa na relaciji Srbija-Kosovo uspostavljen je legitiman presedan za još jedno uspješno otcjepljenje na Balkanu.

Strane investicije u Republiku Srpsku su relativno velike s obzirom na njena zaduženja, ali njeni presedani – Kosovo i Crna Gora – su bili sigurno i gori u trenutku proglašenja nezavisnosti. Imajući u vidu da je Republika Srpska već sad, manje-više, autonomna i da se ljudi u njoj vide suštinski odvojeno od bosanskih Muslimana i od Federacije Bosne i Hercegovine, referendum bi mogao biti iskra koja će zapaliti vatru.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender