14. 08. 2022.

Američki špijunski server u centru Moskve?

U zgradi američke ambasade u Moskvi nalazi se jedan od servera globalnog sistema za praćenje podataka razmenjenih putem interneta, piše list “Vedomosti”, pozivajući se na ranije objavljene podatke koje je britanksi “Gardijan” dobio od bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena.

Prema pisanju ruskog lista, to slijedi iz prezentacije američke Nacionalne bezbjednosne agencije za 2008. godinu, na kojoj je predstavljeno 700 servera sistema “EksKiskor” između ostalog i jedan u Moskvi.

Ruske specijalne službe nisu se bavile istraživanjem o tome da li server postoji i gdje bi mogao da se nalazi, ali je “skoro 100 odsto da se on nalazi u zgradi ambasade SAD u Moskvi”, pišu “Vedomosti”, pozivajući se na izvor iz bezbjednosnih službi.

Izvor lista tu tvdnju potkrepljuje izjavom da servera za praćenje nema u zemljama u kojima nema američkog diplomatskog predstavništva.

Ruski stručnjaci za “Vedomosti” su izjavili da ne vjeruju u postojanje takvog servera u Moskvi.

Direktor Koordinacionog centra za nacionalni domen na internetu Andrej Kolesnikov kaže da je nemoguće da, uzimajući u obzir obim razmjene podataka o korisnicima, takav server ostane neprimjećen i da ga je nemoguće sakriti, prenose agencije.

Ruska Federalna služba bezbednosti i američka Nacionalna bezbjednosna agencija nisu htjeli da komentarišu postojanje špijunskog servera u Moskvi. Američka ambasada u Moskvi, takođe, ne komentariše vijesti vezane za Snoduena.

Snouden je obnarodovao podatke o tome da SAD preko sistema “Prism” Nacionalne bezbjednosne službe prate i špijuniraju korisnike interneta širom svijeta.

SAD Snoudena optužuju za odavanje državne tajne. On od 1. avgusta ove godine ima privremeni azil u Rusiji, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender