25. 10. 2021.

EU se uključuje u istragu afere ”Meso”

Direktor UIO BiH Miro Džakula rekao je da je ova institucija u intenzivnim razgovorima sa Evropskom komisijom, koja je “vrlo pozitivno reagovala na zahtjev iz BiH”.

“Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju i ukidanjem određenih kvota iz trećih zemalja, veliki broj proizvoda i prerađevina od mesa prešao je u EU i deklarišu se kao proizvodi iz EU. Pitanje je, a u narednom periodu vršićemo detaljne provjere, da li su ti proizvodi stvarno tamo proizvedeni ili ne”, naveo je Džakula za “Dnevni avaz”.

Prema njegovim riječima, do 2011. godine u BiH je uvezeno veoma mnogo smrznutog mesa, i nemoguće je da je sve to potrošeno u ovoj zemlji.

“Ni populaciono ni prostorno BiH nije u stanju da konzumira ogromne količine te vrste mesa. Naše vlasti ne samo da nisu sigurne je li baš uvezena ta vrsta mesa s obzirom na to da je riječ o robi koja je zamrznuta nego ni gdje je ona završila. A na tu robu ne plaćaju se prelevmani i ima se pravo povrata PDV-a”, istakao je DŽakula.

On je najavio da će istraga o aferi “Meso” trajati najmanje do kraja godine i da je UIO BiH odlučna da “ide do kraja”, ali nije mogao dati tačan podatak o tome koliko je BiH zakinuta na švercu mesa, ustvrdivši da je riječ o mnogo većem iznosu od 70 miliona KM.

“Samo ove dvije firme koje smo istražili, utajile su 2,5 miliona KM na ime neplaćenog PDV-a. Postavlja se pitanje odgovornosti svih onih koji su učestvovali u tom procesu. Javni prihodi nisu briga samo UIO nego svih”, rekao je Džakula.

On je naveo da pred Tužilaštvom BiH čekaju predmeti u vrijednosti od 170 miliona KM, te naglasio da ne vjeruje da se radi o opstrukcijama u ovoj pravosudnoj instituciji, već da je problem u malom broju tužilaca, a velikom broju predmeta.

U akciji “Meso”, koja je počela početkom jula, službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH otkrili su nekoliko desetina firmi sa područja BiH koje su nezakonito uvozile i prodavale meso u BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender