16. 08. 2022.

Radnici “Top-farma” spriječili sudske izvršioce da izuzmu svinje

Radnici, podržani suvlasnikom preduzeća Harijem Jansenom /Harry Jansen/, jutros su u 9.00 časova mehanizacijom i automobilima blokirali kapiju, a potom mirnim protestima dali do znanja, da kako kažu, žele da spasu preduzeće i svoja radna mjesta.

Sudski izvršioci došli su u pratnji sudske policije i pripadnika Policijske stanice Gradiška, a nakon petnaestak minuta vratili su se neobavljenog posla.

Radnik farme Milorad Koljanin kaže da se on i njegove kolege protive izuzimanju kompletnog osnovnog stada ove farme i najavljuju da će tužiti direktora Stojana Marinkovića, “jer je nanio nesagledivu štetu farmi”.

Prema njegovim riječima, cijelu proizvodnju održava samo nekoliko radnika, što je neizvodivo, a devetorici zaposlenih je zabranjen rad.

Vlasnik 50 odsto kapitala u “Top-farm” Hari Jansen rekao je da je ugovor o zalogu sa preduzećem “Pro Vita” načinjen nezakonito.

“Naziv firme u zaključku, kao i u registru, nisu identični, kao ni iznosi koje potražuje firma `Pro Vita` iz Donje Dubice kod Odžaka. Potraživanje je nezakonito naduvano. Mislim da je cilj da se uništi `Top-farm`. Odgađanjem ovog izvršenja, dobijamo na vremenu i pravnim sredstvima ćemo dokazati da se ovo, ipak, ne može raditi u zemlji koja pripada Evropi”, rekao je Jansen.

On je dodao da je stanje u proizvodnji na korak od katastrofe, što potpuno odgovara taktici rukovodstva.

“Direktor je prije izvjesnog vremena pokušao radnike sa ključnih mjesta poslati na godišnji odmor, bez adekvatne zamjene. Kao suvlasnik to nisam mogao prihvatiti. Zbog toga ovoga trenutka od 150 do 200 krmača nije osjemenjeno, što znači da će ovdje za deset mjeseci nedostajati od 1.500 do 2.000 tovljenika. To je ogromna šteta i za životinje i za preduzeće”, rekao je Jansen.

Za vrijeme protesta, direktor Marinković bio je u svojoj kancelariji i nije želio davati izjave za medije.

Situacija u novotopolskom “Top-farmu” je pod kontrolom, a dvadesetak radnika preduzeća i dalje drži blokiran ulaz u farmu.

“Top-farm” nastala je nakon stečaja bivše “Svinjogojske farme”, a njeni sadašnji vlasnici sa po 50 odsto učešća su Holanđanin Hari Jansen i Marko Dragić iz Donje Dubice kod Odžaka.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender