18. 01. 2022.
Pobjeda “Srpske” u 3 opštine na sjeveru KiM

Raseljeni Srbi i Crnogorci: Na izbore samo uz garancije Brisela

“Kao uslov za izlazak na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji tražimo garancije Brisela i za hitno stvaranje uslova za povratak raseljenih i vraćanje i obeštećenje naše uzurpirane i uništene imovine na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju, koje je potpisao kopredsjednik Saveza Milenko Jovanović.

U saopštenju se ističe da je to jedinstven stav svih relevantnih udruženja raseljenika u Srbiji i Crnoj Gori.

“Oznake `državnosti` Kosova i Metohije ne želimo da vidimo ni na prijavama za upis u birački spisak, niti na glasačkim listićima, a još manje u praksi, nakon izbora zakazanih za 3. novembar”, dodaje Jovanović i napominje da će u suprotnom Srbi i Crnogorci raseljeni sa Kosova i Metohije bojkotovati izbore.

On podsjeća da je Kosmet od 1999. godine pod protektoratom UN u skladu sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti 1244, te da se u skladu s tim očekuje i organizuja lokalnih izbora u pokrajini.

Savez, kako se navodi, uvažava napore državnog rukovodstva Srbije s ciljem stvaranja uslova za održavanje izbora koji bi bili statusno neutralni, ali i stav Privremene skupštine AP Kosova i Metohije da izbore treba bojkotovati pod okolnostima kakve jesu.

“Konsultovaćemo i NJegovu svetost patrijarha srpskog Irineja i Sinod Srpske pravoslavne crkve /SPC/, bez kojih nećemo donositi nikakvu značajniju odluku, kako smo i do sada radili”, naveo je Jovanović.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender