05. 08. 2021.

Britanski ratni brod krenuo ka Gibraltaru

HMS Vestminster treba da, s još devet britanskih brodova, koji su krenuli u ponedeljak, učestvuje u vojnim manevrima na Sredozemnom moru i u Zalivu pod nazivom “Kuguar 13”. Flota se očekuje u Gibraltaru za sedam dana, rekli su predstavnici britanskog ministarstva odbrane.

Oni kažu da je vojna vježba ranije planirana i da su slični manevri bili 2011. i 2012, ali se ovogodišnje organizuju dok rastu tenzije u odnosima zvaničnog Madrida i Londona oko Gibraltara, te sporne britanske prekomorske teritorije, koja se nalazi na južnoj obali Španije.

“Kuguar 13” ima za cilj da pokaže kako je efikasna pomorska sila koja može štititi britanske interese bilo gdje u svijetu, saopštilo je ministarstvo odbrane u Londonu.

Spor oko Gibraltara je intenziviran pošto su vlasti te britanske teritorije, na koju pravo polaže i Španija, objavile da planiraju izgradnju vještačkog grebena.

Zvanični Madrid, međutim, tvrdi da bi taj greben sprečio prolaz španskim ribarskim brodovima.

Od tada su se formirali dugi redovi na granici između Španije i Gibraltara. Vlasti Gibraltara osuđuju Madrid zato što je pooštrio carinske kontrole sveteći se za izgradnju grebena.

Gibraltar je ranije optužio Španiju da namjerno zadržava automobile koji ulaze na tu malu britansku prekomorsku teritoriju, detaljno pretresajući svako vozilo, pa se na granici posljednjeg vikenda u julu čekalo i po šest sati, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender