18. 08. 2022.

Ministri koji su preživjeli rekonstrukciju Vlade?

Među “preživjelima” su Nikola Selaković, Zorana Mihajlović, Milan Bačević, Ivan Mrkić, Rasim LJajić, Velimir Ilić, Sulejman Ugljanin, Slavica Đukić Dejanović i Јovan Krkobabić.

Rekonstrukcija će krajem avgusta dobiti epilog u Skupštini Srbije, a prema najavama lidera dvije najjače stranke SNS-a i SPS-a, mjesta u Nemanjinoj 11 više nema za: Milutina Mrkonjića, Žarka Obradovića iz redova socijalista, Alisu Marić, Bratislava Petkovića, Gorana Kneževića i Aleksandra Vučića, od naprednjaka, kao i Mlađana Dinkića, Suzane Grubješić i Verice Kalanović iz URS-a.

Kako saznaje “Telegraf”, Vlada Srbije doživkeće, kao što su to Ivica Dačić i Aleksandar Vučić najavljivali, temeljnu rekonstrukciju, pa se u Nemanjinoj osim promkene pojedinih ministara mogu očekivati i novi resori, ali i strani stručnjaci.

Ipak, postoje i ministri koji svoja mjesta u Vladi Srbije suvereno drže.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković prvi je od ministara čijim su radom zadovoljni i prvi potpredsjednik i predsjednik Vlade, zbog čega nijednog momenta nije dovođen u vezu s pričom o rekonstrukciji.

U Ministarstvu pravde i državne uprave kažu za “Telegraf” da su zadovoljni činjenicom da Selaković nije pominjan kao neko ko bi trebalo da bude zamjenjen prilikom rekonstrukcije kabineta Ivice Dačića.

– To je plod zaista napornog rada čitavog ministarstva na čelu s Nikolom Selakovićem, kao i niza dobrih mera koje smo uradili u prethodnih godinu dana rada – kažu u Ministarstvu pravde.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović takođe je jedan od ministara o čijoj smjeni niko nije razgovarao, iako je ona više puta isticala da je blanko ostavku predala lično Aleksandru Vučiću.

– Blanko ostavku koju sam fizički napisala i potpisala predala sam mnogo ranije svom predsedniku stranke. Za mene je to normalno. On moju blanko ostavku ima od prvog dana otkad radimo zajedno – kaže Mihajlovićeva.

S liste SNS-a sigurni su još Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, Ivan Mrkić, ministar spoljnih poslova, ali i lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji je ministar građevine, kao i ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu Rasim LJajić, lider SDPS-a.

Od ministara s kvote koalicije SPS-PUPS-ЈS pozicije u rekonstruisanoj Vladi sačuvaće lider socijalista Ivica Dačić, predsednik PUPS-a i ministar rada Јovan Krkobabić i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

U Vladi definitivno ostaje i Sulejman Ugljanin, koji je do sada bio ministar bez portfelja, ali nije isključeno da će, ipak, u novoj Vladi dobiti i striktnija zaduženja.

Izvor: Telegraf.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender