26. 01. 2022.

Parastos za stradalu srpsku djecu u Goraždevcu

Vulin je, obraćajući se okupljenima, rekao da je u istoriji teško naći zločin nad Srbima poput ovoga nad srpskom djecom u Goraždevcu.

“Prošlo je deset godina, a mi nemamo nikakav trag šta se desilo, ko ih je pobio i po čijem nalogu. NJih nije ubio niko ko nije odavde sa ove zemlje i on je, verovatno, i danas ovde”, dodao je Vulin.

On je kritikovao predstavnike Euleksa što nisu došli da se poklone sjenima stradalih srpskih dječaka.

“Sramota me je u njihovo ime. Ja tražim od Euleksa da ponovo otvori istragu o ubistvu srpske dece ili da priznaju da ne mogu da rasvetle nijedan od zločina počinjenih nad Srbima. Ako to ne mogu, onda se pitamo odakle im autoritet da sude Srbima, jer su na ovu zemlju primljeni našom voljom i uz našu saglasnost”, istakao je Vulin.

On je dodao da je srpsko rukovodstvo vjerovalo i da, kao i svi Srbi, vjeruje da ne postoji nacionalnost počinioca zločina ili žrtve, već samo zločinac i žrtva.

“Tražim da Euleks obnovi istragu po cenu daljeg njihovog opstanka na Kosovu i Metohiji i da daju odgovor da li su spremni da provedu zadatu misiju ili ne”, poručio je Vulin, navodeći da se paraleleno, uz znanje Euleksa, sačinjavaju spiskovi Srba optuženih za zločine na Kosovu i time sprečava jedinstvo Srba i njihov izlazak na lokalne izbore 3. novembra.

Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijeksi Teodosije, koji je služio parastos, rekao je da je ubistvo srpske djece u Goraždevcu najstrašniji zločin počinjen nad Srbima na Kosovu i Metohiji i da neko taj zločin pokušava prikriti jer mu je stalo da zločinci ostanu na slobodi.

“Sve dok su oni na slobodi, postoji opasnost da će zločin biti ponovljen i zato Euleks i međunarodne vlasti, a posebno naše, moraju učiniti sve da se nalogodavci i počinioci pronađu i izvedu pred lice pravde, jer se samo tako mogu stvoriti uslovi za povratak poverenja, opstanak i povratak Srba”, rekao vladika Teodosije.

Porodica ubijenog Ivana Jovovića, ne želi da govori o njihovoj tragediji, iako znaju ko su počinioci i naredbodavci.

“Kome i zašto da više bilo šta kažemo. Sve smo rekli, sve se zna. Zna se i ko je naručio i ko izvršio zločin, ali nema onih koji bi ih izveli pred lice pravde”, kaže Ivanova majka Spasenija.

Milisav Dakić, otac ubijenog Pantelije, rekao je Srni da je od Euleksa dobio kompletnu dokumentaciju o istrazi koju su vodili Unmik i Euleks istražioci.

“Osam istraga je provedeno, verujem da su se pokajali što su mi dokumentaciju očigledno greškom dali sa imenima osumnjičenih”, dodao je Dakić, napominjući da se plaši da kaže njihova imena jer, kako je rekao, danas slobodno “šetaju” po Kosovu i Metohiji.

Navodeći da to znaju i Euleks i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, Dakić je rekao da je jedan od dvojice koji su direktno osumnjičeni pobjegao u Njemačku.

Milić Milićević, prijatelj Jovovića i Dakića, kaže da je ogorčen jer je mjesto zločina nad srpskom djecom – “Goraždevačke šumarice” pretvoreno u deponiju smeća.

Predsjednik srpske opštine Peć sa izmještnim sjedištem u Goraždevcu Miloš Dimitrijević rekao je da se radi o privatnom zemljištu, ali je obećao da će uraditi sve da se bar na dijelu “kupališta-stradališta” koje pripada državnom zemljištu postavi spomen-ploča kao znak sjećanja na stradale srpske dječake.

U Goraždevcu kod Peći na Kosovu i Metohiji 13. avgusta 2003. godine ubijeno je dvoje i ranjeno četvoro srpske djece na kupanju u rijeci Bistrici.

Napadači su na djecu pucali iz puškomitraljeza i ubili Panteliju Dakića /13/ i Ivana Jovovića /19/, a teško ranili Đorđa Ugrenovića /20/, Bogdana Bukumirića /14/, Marka Bogićevića /12/ i Draganu Srbljak /13/.

Za napad na srpsku djecu, koja su se kupala na rijeci, još niko nije odgovarao, a istraga je, zbog nedostatka dokaza, zatvorena krajem 2010. godine.

Napadači nikada nisu nađeni, uprkos obećanju tadašnjeg šefa Unmika da će “prevrnuti svaki kamen kako bi našao ubice”.

Istragu je zbog nedostatka dokaza zatvorio Euleks, koji je taj slučaj preuzeo od Unmika po dolasku na Kosovo i Metohiju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender