19. 10. 2021.

WizzAir neće letjeti iz Banjaluke

Podsjećanja radi, već oko pola godine aktuelni su razgovori između predstavnika Vlade RS, Aerodroma Banjaluka i te kompanije o uspostavljanju letova iz Banjaluke ka barem jednoj evropskoj destinaciji, dok bi, u perspektivi, zavisno od interesovanja, mogli biti uspostavljeni i dodatni letovi.

Kako je rekao Čubrilović, aranžman sa “WizzAirom” nije povoljan, jer, kako je naglasio, ta kompanija traži subvenciju i plaćanje unaprijed.

“Nažalost, mi nismo mogli da prihvatimo uslove koje su oni tražili. Prema tome, nije to tako kao što se predstavlja, ne dolaze oni ništa da daju, nego dolaze da uzmu”, rekao je Čubrilović.

On je istakao da bi “WizzAir” letio samo dotle dok avans koji bi dala RS pokriva njihov nedostatak sredstava ili gubitke na samom letu.

“Nije istina da te niskobudžetne kompanije daju povoljne i niske cijene. Oni te cijene nadoknađuju u dogovoru sa državama i kompanijama”, rekao je Čubrilović.

Davorin Mihić, direktor banjalučkog aerodroma, rekao je da aerodrom ne bi imao finansijske koristi u slučaju dogovora sa “WizzAirom”.

“Oni su vrlo teški oko plaćanja usluga dok smo s njima pregovarali, tako da mi ama baš nikakve koristi finansijske od njih nemamo. Od njih koristi bi eventualno imali naši građani jer bi ljudi dobili mogućnost da lete po niskim cijenama. S te strane bi bilo koristi jer je jedna od svrha aerodroma da građanima omogući da lete. Ali mi kao aerodrom ne bismo imali koristi”, rekao je Mihić.

“Banjalučki aerodrom nema finansijske koristi od “WizzAira”, kaže Mihić”

Na pitanje kako se isplati da lete iz Tuzle, on je rekao da kanton plaća velike subvencije “WizzAiru” za te letove, što im omogućuje da održavaju te linije.

Mihić je precizirao da su iz “WizzAira” tražili da aerodrom subvencioniše gorivo, jer litar kerozina na banjalučkom aerodromu sada košta oko 1,8 evra, dok je, kako je istakao, “WizzAir” bio spreman platiti 1,2 evra po litru.

Kako je istakao, aerodrom je sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH dogovorio da Ministarstvo odbrane BiH da saglasnost da carinski terminal za gorivo, koji je smješten na aerodromu, može raditi u sklopu aerodroma. To bi, kako je naveo Mihić, omogućilo bescarinsku prodaju goriva, čime bi, kako je istakao, pala i cijena kerozina.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS su potvrdili da su u toku pregovori da rezervoari za kerozin budu stavljeni pod nadzor carine.

Izvor: RTRS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender