19. 08. 2022.

Bošnjaci opstruišu traženje nestalih Srba

– Najveći broj srpskih grobnica u FBiH izmješten je na nepoznatu lokaciju, kao što je slučaj “Ozrena” gdje je 130 srpskih tijela nakon rata izmješteno iz 11 masovnih grobnica – rekao je Mitrović danas novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio i na slučaj “Gostović” kada su mudžahedini zarobili 64 srpska borca, a zatim ih ubili na najsvirepiji način i njihova tijela razmjestili u nekoliko masovnih grobnica od čega je 11 tijela pronađeno u jednoj masovnoj grobnici u Krivaji kod Zavidovića.

Komentarišući ekskumaciju posmrtnih ostataka ubijenih Srba na sarajevskoj deponiji u naselju Buća Potok, Mitrović je rekao da je procjena porodica nestalih iz Srpske da je ovdje riječ o “svjesnom navođenju na one lokacije gdje nema srpskih tijela”.

Mitrović je podsjetio da je na ovoj lokaciji federalna komisija izvršila reekshumaciju 1997. godine i tijela izmjestila na nepoznatu lokaciju.

– Jedino što može biti korisno u ovom slučaju ako se pronađu fragmenti ili ostaci koštanih uzoraka koji se mogu DNK analizom uporediti sa krvnim uzorcima porodica koje prretpostavljaju da se na toj lokaciji nalaze posmrtni ostaci njihovih najmilijih – pojasnio je Mitrović.

On tvrdi da u Buća Potoku neće biti pronađeni posmrtni ostaci Srba, a takav je slučaj bio i sa Alipašinim Poljem i nestankom osam vojnika JNA u sarajevskom Velikom parku.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender