23. 01. 2022.

Egipat: Proglašeno vanredno stanje, stotine mrtvih

Vanredno stanje počinje u 16 sati po lokalnom vremenu i trajaće mjesec dana, navodi se saopštenju egipatskog predsjedništva, prenosi britanska agencija.

Nobelovac Muhamed el Baradej podnio je ostavku na mjesto privremenog potpredsjednika egipatske vlade.

Takođe, naloženo je vojsci da pruži podršku ministarstvu unutrašnjih poslova u osiguravanju bezbjednosti.

Policija i vojska su akciju “konačnog obračuna” započele oko 6 časova i pod punom opremom su krenuli ka glavnim uporištima demonstranata u džamiji Raba i na trgu Nada. Ubrzo je došlo do žestokih obračuna, a neredi se šire Egiptom. Izvještaji o broju žrtava se drastično razlikuju – AFP javlja da ih je 124, zvaničnici da ih ima 96, a Muslimanska braća da ih ima više stotina.

Kairo

Sukobi vojske, policije i demonstranata koji su mirno protestovali više od dvije nedjelje traju već satima, snajperi su na krovovima, a vojska koristi oklopljene buldožere, transportere i suzavac, dok pucnji neprestalno odjekuju.

Ubijen snimatelj Skaj njuza

Snimatelj britanske televizije Skaj njuz, Mik Din, ubijen je iz vatrenog oružja jutros u Egiptu, javila je ta televizija.

Din (61) radio je za Skaj 15 godina, izvještavajući iz Vašingtona, a potom i iz Јerusalema. U Egipat je upućen kao dio ekipe koja je izvještavala o nasilju.

Ostali članovi novinarskog tima su živi i zdravi, naveo je Skaj njuz.

Direktor televizije DŽon Rajli opisao je Dina kao izvrsnog snimatelja, novinara i sjajnog mentora mlađim kolegama.

Britanski premijer Dejvid Kameron uputio je izraze saučešća Dinovoj porodici i kolegama.

“Veoma mi je žao zbog smrti kamermana Mika Dina, koji je izvještavao o nasilju u Egiptu. Saučešće njegovoj porodici i ekipi Skaj njuza”, naveo je Kameron na Tviteru.

Din je bio oženjen i imao je dva sina.

Prema podacima UN, prošle godine je u svijetu ubijen 121 novinar, javljaju agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender