Hljeb u BiH ipak neće pojeftiniti

Predsjednik Udruženja pekara Mostara Miroslav Sušac u razgovoru za “Dnevni avaz” kazao je da na cijene pekarskih proizvoda umnogome utječu nameti države, zatim trgovačke marže, troškovi distribucije…

– Cijena pšenice i brašna nije odlučujući troškovni input za formiranje cijene hljeba. Ona se u gotovom proizvodu kreće između 27 i 30 odsto. To znači da 70 odsto cijene hljeba čine troškovi na koje proizvođač ne može utjecati. Ako se uzmu u obzir i rabati prema kupcu koji se kreću od 10 do 20 odsto, troškovi energije te povrat neprodanih proizvoda i cijena održavanja vozila, pekari prvo moraju naći neku srednju cijenu. Ne mogu odmah reagirati i snižavati cijene proizvoda, bez obzira na ta pojeftinjenja – istakao je Sušac.

On smatra da bi se o novoj cijeni pekarskih proizvoda moglo govoriti tek za mjesec ili dva, kada se sagledaju stvarne količine proizvoda, kao i cijene u okruženju.

– Najveću paniku stvara to što mi u nadležnom ministarstvu nemamo ljude koji se ozbiljno bave ovom problematikom. Kada su svi pokazatelji ukazivali na to da će prinosi biti povećani, trebalo je prvo riješiti domaće proizvođače pšenice, na način da uvoz bude zaustavljen dok se iz robnih rezervi ne potroše zalihe, koje su mogle biti prodate po višoj cijeni nego što se sada mogu kupiti na domaćem tržištu. Da se tu izvršila zamjena količina, sada ne bi bilo nikakve panike – dodao je Sušac.

S njim se ne slažu mlinari, koji objašnjavaju da pojeftinjenja hljeba može biti, jer je cijena brašna spuštena na 0,60 KM po kilogramu.

– U ovom periodu došlo je do pada cijene pšenice, tako da je i mlinarska industrija odmah reagovala i snizila cijene brašna za 20 odsto. Mislim da bi, prateći ovaj trend, realno bilo da dođe i do pada cijena pekarskih proizvoda, za isti procent ili čak do 25 odsto. Prostora za pojeftinjenje sigurno ima, ali to se može desiti samo ako to želi vodeća kompanija “Klas” – istakao je Enes Gušić, vlasnik mlina “Rajlovac” kod Sarajeva.

Rano za korekcije

Јozo Bojanić, vlasnik jednog od najvećih mlinova u BiH “Mlinpek-Žitara” iz Јajca, kazao je za “Avaz” da se cijena pšenice još nije stabilizirala te da je o korekcijama cijena pekarskih proizvoda rano govoriti.

– Proizvođači neće da prodaju pšenici, očekuju da će poskupjeti, s obzirom na to da je rod kukuruza dosta slabiji nego ranijih godina. Moguće je da zbog toga cijene brašna i pšenice ponovo porastu, iako je rod ove godine bio dosta dobar – kazao je Bojanić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender