20. 10. 2021.

Kairo: Preuzeti kampovi, 200 žrtava

Policija je uhapsila lidere Muslimanske braće Mohameda el-Beltagija i Esama el-Erijana, portparola tog pokreta Ahmeda Arefa i njenog vodećeg teologa Abdela Rahmana el-Bara, prenio je AP. Policija je takođe uhapsila vjerskog vođu Safvat Hegazija, bliskog pokretu Muslimanska braća.

Morsijevim pristalicama prethodno je pružena mogućnost da sigurnim koridorom napuste kamp pošto su u njega ušle bezbjednosne snage, što su pokazali i snimci državne televizije.

Jedan bezbjednosni izvor potvrdio je za AFP da je više stotina ljudi iskoristilo mogućnost da bezbjedno izađe iz kampa, ali da su neki ekstremisti ostali usljed sukoba sa bezbjednosnim snagama.

Egipatske snage bezbjednosti, uz podršku oklopnih vozila, helikoptera i buldožera, upotrijebile su danas suzavac kako bi suzbile proteste pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija, a u nasilju je bilo žrtava na obema stranama – u zavisnosti od izvora, poginulo je između 149 i 500 ljudi.

Prema najnovijim podacima ministarstva zdravlja, u sukobima je poginulo 149 ljudi, a 1.403 je povrijeđeno.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta saopštilo je večeras da su u sukobima ubijena 43 policajca.

Premijer brani odluku vlade

Privremeni premijer Egipta Hazem el- Beblavi brani odluku vlade da naredi rasturanje kampova Mohameda Morsija, tvrdeći da vlasti nisu imale drugi izbor nego da djeluju.

“Zaključili smo da su stvari dostigle tačku koju nijedna država sa samopoštovanjem ne može da prihvati”, ističe Hazem el-Beblavi, naglašavajući da je došlo do širenja anarhije i napada na bolnice i policijske stanice, prenosi Rojters.

U napadu na kampove bezbjednosne snage su pobile mnoštvo ljudi, oglušujući se o međunarodne apele da pokažu uzdržanost.

Egipatski potpredsjednik Mohamed El Baradej je dao ostavku, ističući da su se ipak mogla pronaći mirna rješenja.

U izjavi za televiziju Beblavi je rekao da odluka da se rasture protesti “nije bila laka” i da je doneta tek pošto je vlada dala šansu posredničkim naporima.

On je istakao da će danas proglašeno vanredno stanje potrajati što je kraće moguće, dodajući da je vlada privržena mapi puta, koju podržava egipatska armija, za obnavljanje demokratije u zemlji.

Izvor: agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender