23. 01. 2022.

Konkursi- mogu li djeca poginulih boraca do posla

Najnoviji primjer je zapošljavanje u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Nataša Velimir, kao dijete poginulog borca, sa završenim državnim fakultetom nije uspjela da dobije posao u ovoj instituciji. Ništa ne bi bilo sporno da je za to dobila adekvatno obrazloženje i mogućnost da se žali na konkurs. U tajnosti je čini se i ime primljenog kandidata.

Nataša Velimir diplomirani pravnik, majka dvoje djece i dijete poginulog borca konkurisala je na 15 različitih konkursa. Sreće nije imala ni na jednom. Posljednji na koji se javila u junu je u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove za mjesto pripravnika-diplomiranog pravnika. U avgustu dobija povrat dokumentacije i šturo obrazloženje da nije primljena, bez obrazloženja, imena kandidata koji je primljen, niti mogućnosti da se žali na sprovedenu konkursnu proceduru.

“Prema mojim saznanjima primljena je osoba s privatnim fakultetom i izgleda da je u ovoj državi potrebniji posao onome ko ima 3 hiljade maraka godišnje za školarinu na fakultetu, nego nekome ko ima 100 na godišnjem nivou. Ono što želim da napomenem je da je ovo najbolji primjer koliko su institucije u RS privatizovane”, kaže Nataša Velimir.

Vidno razočarana, kaže neće odustati od ovog slučaja. Dopise je poslala na adresu Republičke uprave za inspekcijske poslove, ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite, kao i kabinet predsjednika Srpske. Najviše je vrijeđa što nema mogućnosti da se žali i što se kako kaže zapošljavaju podobni, a ne sposobni.

“Očekujem da neko reaguje i da će najviše institucije u Republici Srpskoj raditi svoj posao po zakonu”, dodaje ona.

U želji da čujemo drugu stranu u ovoj priči nismo uspjeli. U republičkoj Upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove izjave za medije može da da samo direktor Uprave koji je i danas imao mnogo sastanaka i tako bio spriječen da govori za našu kuću. U upravnoj inspekciji u ministarstvu uprave i lokalne samouprave takođe bez komentara – ministarka, zamjenik, portparol, svi su na godišnjem odmoru.

Izvor: RTRS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender