23. 09. 2021.

Krvoproliće na ulicama Kaira, najmanje 43 žrtve

Izvještaji o broju žrtava se razlikuju – AFP javlja da je 43 ubijeno, zvaničnici kažu da ih ima šest, a iz Morsijeve partije Muslimanska braća tvrde – više od 200.

Policija i vojska su akciju “konačnog obračuna” s Morsijevim pristalicama započele oko 6 sati i pod punom opremom su krenuli ka dva glavna uporišta demonstranata, džamiju Raba al Adavija i trg Nada.

Žestoki obračuni i napad na demonstrante koji protestuju više od dvije nedjelje traju satima, snajperisti su na krovovima, a vojska koristi oklopljene buldožere i suzavac, dok pucnji neprestalno odjekuju. Prema nekim izvještajima, puca se i iz helikoptera.

Novinar AFP navodi da, uprkos negiranju zvaničnika, vojska i policija sve vrijeme koriste bojevu municiju i suzavac, dok demonstranti koji stižu sa svih strana bacaju kamenice i molotovljeve koktele. Puca se i na novinare, a sve je više izvještaja da se oduzimaju kamere i fotoparati.

Prema posljednjim informacijama policija i vojska su preuzele potpunu kontrolu nad manjim kampom na trgu Nada, dok “raščišćavanje” većeg uporišta Morsijevih pristalica traje i uklanjaju se prvi šatori.

“Gardijan” prenosi riječi jednog od aktivista koji se nalazi kod bine kod džamije Raba al Advija, koji navodi da se na okupljene puca i iz helikoptera, kao i da su ustreljena dva kamermana na bini.

On je na svom Tviter nalogu postavio i više fotografija na kojima se vidi veći broj ranjenih iz vatrenog oružja.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender