16. 08. 2022.

Postići dogovor političkih lidera 1. oktobra

On smatra da je u proteklom periodu bilo određenog poboljšanja saradnje među političkim liderima u BiH, što pokazuju dogovori u vezi sa popisom stanovništva, sistemom državne pomoći i vojnom imovinom.

Mun je novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem, rekao da određeni napredak koji je u posljednje tri godine postignut na važnim pitanjima u BiH ni izbliza nije dovoljan, naročito u vezi EU i NATO integracija.

Mun smatra da među političarima u BiH nije došlo do onog nivoa saradnje koji je neophodan da bi se postiglo rješenje kako bi se BiH “kretala naprijed” i kako bi od toga imali korist svi građani.

“Među strankama mora postojati dijalog, spremnost na kompromis da bi se pronašla rješenja i opredjeljenje da se ostvaruju ciljevi”, ocijenio je odlazeći američki ambasador u BiH.

On je naglasio da politika SAD u BiH ne zavisi ni od jednog pojedinca, jer je to politika koju vodi Vlada SAD i prema BiH i prema regionu, koja je stalna i koja će se nastaviti i nakon njegovog odlaska.

Na pitanje novinara hoće li se sastati sa predsjednikom Republike Srpske i SNSD-a Miloradom Dodikom, Mun je odgovorio da je uvijek imao dobre odnose sa tom strankom i da se sastajao sa njenim predstavnicima redovno, ali da se prilikom posljednjih posjeta Banjaluci nije sastajao sa Dodikom zbog problema koje su imali, zbog čega treba ponovo raditi na uspostavljanju povjerenja.

“Prilikom posljednje posjete sastao sam se sa Igorom Radojičićem i Željkom Cvijanović, koji se ovog puta nisu mogli sastati sa mnom. Ambasada SAD ima produktivne i konstruktivne odnose sa mnogima iz SNSD-a i očekujemo da se to i nastavi”, istakao je Mun.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ocijenio je da su se odnosi SDS-a sa američkom Ambasadom poboljšali u toku mandata Patrika Muna, te da je uspostavljena korektna saradnja.

On je izrazio očekivanje da će SAD razmotriti odluku iz 1993. godine o sankcionisanju ove partije i dovesti odnos sa SDS-om na nivo koji imaju sa drugim strankama.

Bosić je naglasio da nema pomaka oko pitanja koja najviše interesuju SAD – vojna i državna imovina i provođenje odluke “Sejdić i Finci”.

“Ukoliko ostane ovakva situacija do oktobra, BiH će biti proglašena nemogućnim slučajem, kao i da se u njoj ne mogu dogovoriti ni stvari koje nisu suviše komplikovane, kao što je pitanje `Sejdić i Finci”, smatra Bosić.

On je napomenuo da se u slučaju “Sejdić i Finci” čeka dogovor na nivou političkih partnera iz Federacije BiH /FBih/, jer je pozicija Srpske usaglašena i jasna i iza nje stoje sve političke stranke u Srpskoj, a nije protiv interesa bilo koga iz FBiH.

“Ukoliko bude političke volje sve se može dogovoriti u 10 dana”, ocijenio je Bosić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender