13. 08. 2022.

Sedam vijekova manastira Banjska

U manastiru će sutra u 9.00 časova početi sveta arhijerejska liturgija, kojoj će prisustvovati i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, najavljeno je iz ove vladine kancelarije, koja je pokrovitelj obilježavanja jubileja.

Nakon liturgije povodom krsne slave manastira – Prenos moštiju Svetog arhiđakona Stefana i lomljenja slavskog kolača, u porti manastira u 11.30 časova biće izveden muzičko-scenski prikaz “Banjsko zlato”, a u nastavku slavlja u 13.00 časova biće priređena trpeza ljubavi, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Za danas je predviđenao svečano praznično bdenje u manastirskom hramu sa početkom u 17.00 časova, u 20.00 časova biće otvorena izložba slikara iz slikarske kolonije Sokolica, a u nastavku će biti održan kulturno-umjetnički program u porti manastira Banjska.

U ovom programu učestvovaće vizantijski hor “Mojsije Petrović”, ansambl “Belo platno”, kao i pjesnici sa Kosova i Metohije, a potom će biti dodijeljena slikarska priznanja Sveti apostol Luka najuspješnijim učesnicima slikarske kolonije, saopšteno je na sajtu SPC.

Manastir Banjska je, kako se navodi, slika i prilika srpskog naroda kroz vijekove. “Sedam vekova je od gradnje `zlatnog manastira` Banjska, koji je uvek delio sudbinu svog srpskog naroda: rušen, pljačkan, paljen, napušten, pretvoren u džamiju i doziđivan, ponovo obnavljan, građen…”, dodaje se u saopštenju.

Eparhija Raško-prizrenska i manastir Banjska pozivali su sve koji su u mogućnosti da svojim učešćem daju doprinos proslavi ovog velikog jubileja Svetosavske Crkve.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender