23. 01. 2022.
Toplana: Pojačan dim zbog podešavanja procesa sagorijevanja

Banjalučka Toplana obveznicama prikuplja sredstva za sezonu grijanja

Ovo preduzeće godinama “ostvaruje” gubitke, a na kraju 2012. godine iznosili su od 53 miliona, i veći su od visine kapitala za više od 9 miliona KM, dok je još ranije upozoreno da je imovina “Toplane” na nivou dvije trećine kratkoročnih obaveza, čime je ugrožena i tekuća likvidnost.

Nakon odluke Skupštine akcionara, održane 12. avgusta, na Banjalučkoj berzi je već objavljena odluka o prvoj emisiji obvaznica upućenoj kvalifkovanom investitoru.

Emisija obveznica je rješenje na koje su se odlučili u ovom preduzeću, koje zbog ranije uzetih kredita više ne može da se zadužuje.

Novčana sredstva uplaćena u postupku ove emisije, čiji je rok dospijeća 10 godina, a fiksna kamatna stopa sedam posto godišnje, koristiće se, kako su naveli, za investiranje u izgradnju malih kotlovnica na bazi sječke.

Po ranijim najavama, i grad Banjaluka, koji takođe ima kredite veće od 200 miliona KM, ponovo bi trebalo da se zaduži za oko 10 miliona KM da bi “Toplani” osigurala nabavku mazuta.

Odbornik Partije demokratskog progresa (PDP) u Skupštini Grada Banjaluke Aleksandar Zolak ranije je upozoravao da je banjalučka “Toplana” samo u jednoj sezoni, plaćajući mazut po većoj cijeni od one koju plaća uslužno preduzeće iz Prijedora, napravila gubitak od 3.244.043,52 KM.

On je od gradskog parlamanta tražio da se prije novog uzimanja kredita za “Toplanu” utvrdi odgovornost za takvo poslovanje preduzeća.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender