26. 01. 2022.

Inspektori UIO BiH upadaju u Lijanovićev kabinet?

Na ovakav su se potez čelnici UIO BiH odlučili nakon što su dobili više nego nepotpune podatke Ministarstva, na čijem je čelu Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB).

On je, kao i drugi članovi njegove porodice, predmet brojnih istraga ne samo UIO BiH nego i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Tužilaštva BiH, Federalne uprave policije (FUP), ali i nekoliko evropskih država.

Lijanovići se sumnjiče za izbjegavanje plaćanja direktnih i indirektnih poreza, prevare banaka, kooperanata…

Prema informacijama „Avaza”, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nakon tri mjeseca otezanja dostavilo je UIO BiH nepotpune i nejasne podatke o osobama koje su dobile poljoprivredne podsticaje u traženom periodu i o osobama koje su otkupljivale živu stoku za koju su dobijani podsticaji.

Kako se navodi u dopisu ovog ministarstva, koji je u posjedu „Dnevnog avaza”, „podaci o poljoprivrednim podsticajima za 2009. i 2010. godinu ne postoje”.

Zanimljivo je, međutim, da u nekim drugim ministarstvima FBiH ti podaci ipak postoje i dio ih je već dostavljen istražiteljima.

Podaci, pak, o podsticajima za 2011. i 2012. godinu dostavljeni su u fajlovima koji uopšte nisu bili zaključani, a sačinjeni su tako da se ne vidi pojedinačno koje je pravno ili fizičko lice i u kojoj vrijednosti otkupilo živu stoku za koju su prethodno ostvarivani podsticaji.

Izvor: Dnevni avaz

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender