26. 01. 2022.

Sedam vijekova manastira Banjska

U sinoćnjem programu učestvovali su vizantijski hor “Mojsije Petrović”, ansambl “Belo platno” kao i pjesnici sa Kosova i Metohije.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas će na sjeveru Kosova svečano obilježiti sedam vijekova manastira Banjska, zadužbine kralja Stefana Uroša Drugog Milutina, najvećeg ktitora među srpskim srednjovjekovnim vladarima.

U manastiru će u 9.00 časova početi Sveta arhijerejska liturgija, kojoj će prisustvovati i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, najavljeno je iz ove vladine kancelarije, koja je pokrovitelj obilježavanja jubileja.

Nakon liturgije povodom krsne slave manastira – Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana i lomljenja slavskog kolača, u porti manastira u 11.30 časova biće izveden muzičko-scenski prikaz “Banjsko zlato”, a u nastavku slavlja u 13.00 časova biće priređena trpeza ljubavi, saopšteno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Manastir Banjska je, kako se navodi, slika i prilika srpskog naroda kroz vijekove. “Sedam vekova je od gradnje `zlatnog manastira` Banjska, koji je uvek delio sudbinu svog srpskog naroda: rušen, pljačkan, paljen, napušten, pretvoren u džamiju i doziđivan, ponovo obnavljan, građen…”, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender