19. 08. 2022.

Tri romana iz Srbije u najužem izboru za “Zlatnu sovu”

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su ovi romani izdvojeni kao najzapaženiji među 12 izabranih, od 100 razmatranih rukopisa iz sedam zemalja.

Prema njegovim riječima, pobjednik konkursa “Zlatna sova” za najbolji neobjavljeni roman biće poznat 4. septembra.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Rade Ristović rekao je da će se praksa objavljivanja konkursa za naggradu “Zlatna sova” nastaviti, s obzirom da su autori pokazali veliko interesovanje.

“Ovo je početak velike promocije književnog i duhovnog stvaralaštva, a bilo bi dobro konkurs proširiti i na ostale žanrove“, istakao je Ristović.

Najbolja tri izabrana romana u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske naći će se 17. septembra na Sajmu knjiga u Banjaluci, te na Sajmu knjiga u Beogradu.

Na konkurs je pristigao 121 rukopis, ali su tri isključena u startu, dok je pregledano 118 rukopisa, nakon čega je za 18 utvrđeno da nisu ispunili uslove, te je razmatrano 100 rukopisa.

Pristiglo je 47 rukopisa iz Republike Srpske, jedan iz Federacije BiH, 57 iz Srbije i ostali iz Austrije, Makedonije, Grčke i Crne Gore.

Pravo učešća imali su svi pisci sa ijekavsko-ekavskog govornog područja srpskog jezika, pod uslovom da rukopis romana nikada ranije nije objavljen.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender