18. 01. 2022.

Egipat na ivici građanskog rata, SB UN apeluje na prekid nasilja

Savet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je poslije hitne sjednice apelovao na okonačanje nasilja u Egiptu i maksimalnu uzdržanost sukobljenih strana u toj zemlji.

– Mišljenje Savjeta bezbjednosti je da je važno da se okonča nasilje u Egiptu i da sve strane pokažu maksimalnu uzdržanost – rekla je argentinski ambasador pri UN Marija Kristina Perseval poslije sjednice koja je završena rano jutros po srednjeevropskom vremenu.

Ona je kazala da 15 zemalja članica Savjeta žale zbog ljudskih gubitaka u Egiptu i da se zalažu za put koji vodi ka “nacionalnom pomirenju”.

Argentinski ambasador je naglasila da njena izjava nije zvanično saopštenje Savjeta, nego komentar poslije sastanka koji je noćas održan iza zatvorenih vrata.

Savjet bezbjednosti UN održao je hitnu sjednicu zbog situacije u Egiptu, gdje je u žestokoj akciji snaga bezbjednosti protiv pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija poginulo 638 ljudi.

egipat mrtvi

Diplomata iz UN, koji nije želio da mu se objavi ime, prije sastanka novinarima rekao je da ne očekuje da će Savjet usvojiti neku rezoluciju ili izdati saopštenje.

Odluka Ministarstva uslijedila je pošto su pristalice svrgnutog predsjednika Muhameda Morsija zapalile zgrade lokalnih vlasti u Gizi nadomak Kaira.

Nekoliko hiljada pristalica “Muslimanskog bratstva” upalo i zapalilo zgradu Vlade u Kairu.

Egipatske vlasti su poručile da će se boriti protiv “terorističkog djelovanja i sabotaža” koje su navodno izvodili pripadnici Morsijevog “Muslimanskog bratstva”.

Prelazna egipatska vlada uvela je srijedu vanredno stanje, pošto je u obračunu bezbjednosnih snaga s demonstrantima, prema podacima egipatskog Ministarstva zdravlja, ubijeno 638 ljudi, a 3.994 povrijeđeno.

Morsijeve pristalice tvrde da je bilans žrtava veći od 3.000.

Sukobe u Egiptu osudili su svi vodeći svjetski zvaničnici, a američki predsjednik Barak Obama otkazao je ranije planirane zajedničke vojne vježbe egipatske i američke vojske.

SAD zahtjeva da se vanredno stanje ukine odmah.

Istovremeno, državni egipatski mediji prenijeli su da je Morsiju produžen pritvor za još 30 dana.

Morsi se trenutno nalazi na nepoznatoj lokaciji, a optužen je da je bio u kontaktu s palestinskom grupom Hamas koja mu je pomogla u bjekstvu iz zatvora tokom pobune 2011. kada je svrgnut predsjednik Hosni Mubarak.

Do eskalacije posljednjih sukoba u Egiptu došlo je u srijedu kada je policija odlučila da ukloni dva protestna kampa s Morsijevim pristalicama s ulica Kaira.

To je odmah izazvalo oružane sukobe, koji su se brzo prenijeli i na ostale kvartove egipatske prestonice.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender