23. 09. 2021.

Egipat na ivici građanskog rata, u toku “marš gnjeva”

Sve svjetske agencije prenijele su vijest da je na hiljade Morsijevih prostalica krenulo ka glavnim trgovima Kaira, u “marš gnjeva”, kako je taj protest nazvao jedan od portparola Muslimanske braće.

Glavne ulice Kaira su blokirane blindiranim vozilima vojske i policije, čiji pripadnici stoje i čekaju naoružani, jer imaju naredbu da smiju pucati.

Očekuje se haos, konstatuju agencije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta odobrilo je policiji da koristi bojevu municiju za zašitu svojih pripadnika i ključnih državnih institucija, prenosi RTS.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je poslije hitne sjednice apelovao na okonačanje nasilja u Egiptu i maksimalnu uzdržanost sukobljenih strana u toj zemlji.

– Mišljenje Savjeta bezbjednosti je da je važno da se okonča nasilje u Egiptu i da sve strane pokažu maksimalnu uzdržanost – rekla je argentinski ambasador pri UN Marija Kristina Perseval poslije sjednice koja je završena rano jutros po srednjeevropskom vremenu.

Ona je kazala da 15 zemalja članica Savjeta žale zbog ljudskih gubitaka u Egiptu i da se zalažu za put koji vodi ka “nacionalnom pomirenju”.

Argentinski ambasador je naglasila da njena izjava nije zvanično saopštenje Savjeta, nego komentar poslije sastanka koji je noćas održan iza zatvorenih vrata.

Savjet bezbjednosti UN održao je hitnu sjednicu zbog situacije u Egiptu, gdje je u žestokoj akciji snaga bezbjednosti protiv pristalica svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija poginulo 638 ljudi.

Diplomata iz UN, koji nije želio da mu se objavi ime, prije sastanka novinarima rekao je da ne očekuje da će Savjet usvojiti neku rezoluciju ili izdati saopštenje.

Odluka Ministarstva uslijedila je pošto su pristalice svrgnutog predsjednika Muhameda Morsija zapalile zgrade lokalnih vlasti u Gizi nadomak Kaira.

Nekoliko hiljada pristalica “Muslimanskog bratstva” upalo i zapalilo zgradu Vlade u Kairu.

Egipatske vlasti su poručile da će se boriti protiv “terorističkog djelovanja i sabotaža” koje su navodno izvodili pripadnici Morsijevog “Muslimanskog bratstva”.

Prelazna egipatska vlada uvela je srijedu vanredno stanje, pošto je u obračunu bezbjednosnih snaga s demonstrantima, prema podacima egipatskog Ministarstva zdravlja, ubijeno 638 ljudi, a 3.994 povrijeđeno.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender