FKP: Ne dugujemo 25 miliona

U saopštenju se tvrdi da je neistina da je dug FK Partizan 25 miliona evra, kao i da je neistina da je dug državi oko 10 miliona evra.

Saopštenje crno-belih prenosimo u cjelini i bez izmjena:

„Poštovani navijači Partizana, ljubitelji fudbala u Srbiji,

Institucije jednog društva čuvaju se i brane radom i zalaganjem ljudi koji se u njima nalaze. Srbija ima nekoliko sportskih institucija i rezultati koje one postižu pokazatelj su očuvanja njihovog ugleda.

Decenijama smo učeni da je „Politika“ stub srpskog novinarstva i javne reči. Izvesni D. Telesković i A. Miletić su se opredelili da instituciju u kojoj rade brane neznanjem, nestručnošću, neprofesionalnošću, neistinama i zlom namerom prema FK „Partizan“.

U senzacionalističkom članku objavljena je neistina da FK „Partizan“ duguje 25 miliona evra, pozivajući se navodno na izveštaj o poslovanju za 2012. godinu objavljen od strane Agencije za privredne registre. Ne znamo struku i obrazovanje autora članka, ali su svakako mogli da se konsultuju sa ekspertima ako im objavljeni izveštaj nije bio jasan. Pogotovo su mogli i morali pre sačinjavanja članka da se konsultuju sa „optuženim“, to jest FK „Partizan“ i dobiju sva potrebna objašnjenja. Međutim, opredelili su se za metod osude bez dokaza, činjenica i suđenja, metod linča, obmane i prevare.

Tako su recimo cenjeni autori objavili da je FK „Partizan“ dugovao za porez 1,2 milijarde dinara. Zaboravili su da je naziv konta iz koga su utvrdili taj podatak „Obaveze po osnovu poreza, ostalih javnih prihoda i pasivna vremenska razgraničenja“ i da je na tom kontu evidentiran i prihod FK „Partizan“ u iznosu od 792.849.000 dinara. Tačan iznos poreskog duga na dan 31.12.2012. godine iznosio je, bez kamata, približno 460.000.000,- dinara, što je bilo lako utvrditi iz izveštaja na koji se autori pozivaju, a takođe i u poreskoj upravi Republike Srbije. Napominjemo da taj dug miruje na osnovu Zakona i da FK „Partizan“ u toku 2013. godine redovno izmiruje sve poreske obaveze.

Da su se umesto sabiranjem „baba i žaba“ bavili dobronamernom stručnom analizom, uz savesno prikupljanje činjenica, autori članka su mogli da izračunaju da je negativna razlika između obrtne imovine kluba i kratkoročnih obaveza iznosila približno 800 miliona dinara, odnosno višestruko manje od bombasto objavljenih 25 miliona evra. Naravno, radilo se o preseku na poslednji dan prethodne godine, pri čemu treba uzeti u obzir i dospeće pojedinih obaveza, buduće prihode i sl. Poslovanjem u toku 2013. godine FK „Partizan“ je negativnu razliku prepolovio, izmirujući pri tome novonastale obaveze.

Da se ne radi o nepoznavanju računovodstvene profesije, već o zloj nameri, pokazuje tabela prihoda od transfera objavljena uz članak, u kojoj su ti prihodi „slučajno“ uvećani, neki dvostruko. Tako je navedeno da je obeštećenje za igrača Stefana Savića umesto tačnih 7 miliona evra iznosilo 12 miliona evra, za Lazara Markovića umesto tačnih 6,25 miliona evra 10 miliona evra, za Adema Ljajića umesto tačnih 5,5 miliona evra 6,8 miliona evra. Odakle gospodi Teleskoviću i Miletiću te netačne informacije?

Odgovor na to, a i na druga pitanja vezana za motive iznošenja neistina o radu FK „Partizan“ biće dat na sudu. Ko zna, možda će se u toku suđenja razotkriti i naručioci i nalogodavci ove kampanje.

U Beogradu, 16 avgusta 2013. godine.“
Izvor. B92, zvanični sajt

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender