20. 10. 2021.

Godišnjica smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca

Kako je saopštio vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković predvodiće državnu komemorativnu ceremoniju povodom obilježavanja 92. godišnjice smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca u Crkvi svetog Đorđa, na Oplencu kod Topole, 16. avgusta u 11.30.

Uz najviše državne i vojne počasti, kraj vladarevog sarkofaga vijence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Topola kao i udruženja građana opredjeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator državne komemorativne svečanosti je Vlada Srbije – Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kralj Petar Prvi Oslobodilac, koji je umro 16. avgusta 1921. godine u Beogradu, bio je jedan od najznačajnijih novovijekovnih srpskih vladara.

Na presto je došao nakon Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Prvog i kraljice Drage 1903. godine.

Vladavinu Petra Prvog obilježili su Aneksiona kriza, takozvani Carinski rat sa Austrougarskom, kao i Balkanski i Prvi svjetski rat iz kojih je Srbija, nakon velikih pobjeda na Kumanovu, Bregalnici, Ceru, Kolubari i Solunskom frontu i velikih ljudskih žrtava, svoju državnost unijela u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, podsjeća se u saopštenju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender