I Bošnjaci u Iranskom timu za likvidacije

OBA je došla do podatka da u okviru ove jedinice postoje dva tima za likvidaciju, od kojih je jedan “Specijalni tim za likvidacije”, a drugi “Specijalni tim obučen za likvidaciju predsjednika i visokih funkcionera”.

U prvom timu za “Specijalne likvidacije” od BiH građana nalazi se Amel Hadžimejlić i Halil Elezović, rođen u Stocu.

On je bio prevodilac grupi državljana BiH koji su završili obuku kod Iranaca u Pazariću, a, najvjerovatnije, trenutno boravi sa suprugom u kasarni u sjevernom dijelu Teherana.

Na spisku su i Midhat Hadžalija i Esmir, izvjesni Meho, kao i Ramiz Mulaomerović.

Ovom jedinicom, koja je označena kao “Specijalni tim za likvidacije”, rukovodi Mohamed Bakir – Šerifzade, zvani Jaser, poznat i po nadimku Asad.

On se na čelu jedinice nalazi od 2000. godine, a prije njega jedinicu je vodio Emir Ajub Alipur, koji se trenutno nalazi u Iranu.

U navedeni tim, prema raspoloživim saznanjima Službe, inkorporirani su i pojedini građani BiH, koji su obučavani za takve aktivnosti.

“Vesti onlajn” prenose da OBA u svom povjerljivom izvještaju, nastalom na osnovu rezultata operativne akcije “Platon”, navodi da je stvarna uloga ove specijalne jedinice, stacionirane u BiH, da u “slučaju potrebe” automatski preuzima određene, već unaprijed planirane korake, odnosno da radi isključivo u “posebnim slučajevima”.

OSA se pozabavila i posjetom pape Banjaluci u junu 2003. godine, tvrdeći da su za bezbjednost katoličkog poglavara podjednako brinule i iranske obavještajne službe.

Raspolažemo podacima, prema kojima je u interesu Irana bilo da ova posjeta pape protekne u najboljem redu sa bezbjednosnog aspekta. Postoje saznanja da su Iranci bili spremni da učine dodatne napore da bi navedena posjeta protekla bez ikakvih problema – navedeno je u izvještaju.

Devet njihovih obavještajaca ušlo je u Banjaluku sa automobilima diplomatskih oznaka.

U izvještaju OBA navedeni su i podaci o brojnim plaćenicima koji su odlazili iz BiH.

OBA raspolaže saznanjima da su neki državljani BiH, koji su kao dobrovoljci, odnosno plaćenici, u službi Hezbolaha u Libanu. Tako su izvjesnog Hadžibajrića iz Sarajeva, pripadnika Hezbolaha, zarobili, a kasnije i likvidirali Izraelci.

Osim navedene, još tri su NN osobe sa područja Ključa aktivne i u vezi su sa Hezbolahom – tvrdi se u izvještaju.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender