23. 01. 2022.

Obilježena 92. godišnjica smrti kralja Petra I

Kraj vladarevog sarkofaga vijence su položili državni sekretar ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Negovan Stanković, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, upravnik Zadužbine Karađorđevića Dragan Reljić, predstavnici Društva za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918. godine, Srednje škole “Kralj Petar Prvi” i Izviđačkog odreda “Kralj Petar Prvi” iz Niša.

Organizator državne komemorativne svečanosti je Vlada Srbije – Odbor za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Kralj Petar I Oslobodilac, koji je umro 16. avgusta 1921. godine u Beogradu, bio je jedan od najznačajnijih novovjekovnih srpskih vladara. Na presto je došao nakon Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage 1903. godine.

Vladavinu Petra I obilježili su Aneksiona kriza, takozvani Carinski rat sa Austro-Ugarskom, kao i Balkanski i Prvi svjetski rat, iz kojih je Srbija, nakon velikih pobjeda na Kumanovu, Bregalnici, Ceru, Kolubari i Solunskom frontu i velikih ljudskih žrtava, svoju državnost unijela u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender