23. 01. 2022.

Pojačana kontrola ispravnosti autobusa

Uoči početka nove školske godine, inspektori Saobraćajne inspekcije Grada Banja Luka pojačaće kontrolu ispravnosti autobusa kojima se obavlja gradski prevoz, sa posebnim naglaskom na autobuse koji prevoze đake.
Kako navode iz Odjeljenja za inspekcijske poslove, intenzivne kontrole počeće iduće sedmice, a sve nepravilnosti koje budu utvrđene na autobusima, prevoznici će morati da otklone odmah, jer – u suprotnom – vozilo neće biti vraćeno u saobraćaj.
– Od početka godine, saobraćajni inspektori su na vanredni tehnički pregled uputili pet autobusa, od kojih tri nisu bila tehnički ispravna, pri čemu je jedan autobus isključen iz saobraćaja zbog neispravnosti vitalnih uređaja i opreme – kažu u nadležnom odjeljenju.
Najčešći kvarovi su neispravnost kočnica, svjetlosno-signalnih uređaja, te neispravno zatvaranje i otvaranje vrata.
Podsjećamo, bezbjednost saobraćaja u RS je u nadležnosti MUP-a RS, dok gradski saobraćajni inspektori rade u skladu sa pravilnikom koji je donesen na osnovu Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS. Navedenom regulativom su propisane obaveze prevoznika u pogledu održavanja redova vožnje, posjedovanja licenci za vozila i prevoznike, urednosti dokumentacije vozila i vozača, redovnosti i urednosti prevoza, zatim urednosti unutrašnjosti vozila, ispunjenosti uslova za rad vozača, poštovanje trase kretanja, cijene prevoza, kontrole rada Autobuske stanice Banja Luka, te kontrole autobuskih stanica u pogledu prijema putnika i tehničke ispravnosti vozila. Ovim pravilnikom predviđena je i kontrola taksi-prevoza, kao i javnog prevoza stvari za vlastite potrebe.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender