18. 01. 2022.

Za Srbiju Priština i Kosovo nisu država

Vulin je, komentarišući izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da Unmik treba da napusti Kosovo, ocjenio da je upravo Unmik garant neutralnosti bilo kakvih sporazuma, što, dodao je, očigledno, ne odgovara Prištini.

– Sve institucije koje su statusno neutralne za Prištinu predstavljaju problem, jer se ona nada priznanju državnosti od međunarodne zajednice i naravno od Srbije – rekao je Vulin i ponovio da priznanja neće biti i da “Priština ne predstavlja državu niti je Kosovo država”.

On je podsjetio, prije svega međunarodnu zajednicu, da je Unmik na KiM došao voljom baš te međunarodne zajednice odnosno Savjeta bezbjednosti UN i da samo tako može i da ode i naveo da je poznata činjenica da SB UN uopšte i ne razmišlja o mogućnosti da smanji ili ukine prisustvo Unmika.

Prema njegovim rečima Unmik je organizacija koja je za Srbiju još uvijek od najvećeg pravnog značaja i ona je i po odluci SB UN i po faktičnom stanju šef svim međunarodnim organizacijama na prostoru KiM.

– Ponekad Unmik zaboravlja da koristi ovlašećanja koja još ima i ovim putem želim da ih podsetim da to što ne koristi ovlašcehanja ne znači da će Priština biti zadovoljna već će biti zadovoljna samo kad Unmik bude otišao – rekao je Vulin.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender