26. 09. 2022.

Egipat: Raščišćena džamija, uhapšen brat vođe Al Kaide

Poslije puškaranja tokom većeg dijela dana, egipatske snage bezbjednosti su upale u kairsku džamiju al-Fat, u kojoj su bile zabarikadirane pristalice Muslimanske braće, i raščistile je, objavili su u subotu egipatski državni mediji.

Svi demonstranti su izvedeni iz džamije, a mnogi od njih su uhapšeni, saopštavaju egipatske snage bezbjednosti, a prenosi BBC.

U međuvremenu je egipatski privremeni premijer predložio zakonsku zabranu organizacije Muslimanska braća, koja želi da se svrgnuti predsjednik Morsi vrati na predsjedničku poziciju.

Muslimanska braća su, tehnički gledano, u svakom slučaju zabranjena organizacija – nju su zvanično raspustili vojni upravljači Egipta još 1954. godine.

Posljednjih godina, međutim, Muslimanska braća su se registrovala kao nevladina organizacija.

Egipatsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u sukobima pristalica Muslimanske braće i policije juče poginulo 173 ljudi, uključujući 95 u centru Kaira, a neimenovani izvor je saopštio da je uhapšen brat šefa Al Kaide, Muhamed al-Zavahiri. Registrovano je i 1.330 povrijeđenih širom zemlje, od kojih u Kairu 596, izvještava Rojters.

Egipatski premijer Hazem el-Beblavi predložio je zakonsko raspuštanje Muslimanske braće i vlada proučava ovaj prijedlog, saopštio je danas portparol egipatske vlade.

Beblavi je prijedlog iznio ministru za socijalna pitanja, čije je ministarstvo zaduženo za odobravanje rada nevladinih organizacija.

Egipatske vlasti su uhapsile Muhameda al-Zavahirija, brata šefa Al-Kaide Ajmana al-Zavahirija, zbog podrške svrgnutom predsjedniku Muhamedu Morsiju, saopštio je danas neimenovani izvor iz egipatske službe bezbjednosti.

Al-Zavahiri je uhapšen u svojojo kući u Gizi, blizu Kaira.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender